Chuťový profil: pomaranč, šípkový čaj, cukrová trstina
Nadmorská výška: 1800-2200
Spôsob spracovania: umývanie
Lokalita: Bukyabo: horné Bukyabo
Odroda: SL14, SL28 a Nyasaland
Vlastník: Buwobodeya
Balenie: 250 g
Skóre kupáže: 86
Dovozca: Falcon Coffees
Pražiareň: Beansmith
Čo je GourmetCoffee Specialty?
Je to skutočná špeciálna káva, ktorú pre nás starostlivo vyberajú a pražia vybrané pražiarne spoločnosti Beansmith. Existuje mnoho definícií, jedna z tých konkrétnejších od SCA (Select Coffee Association) uvádza, že ide o kávy, ktoré v odbornom hodnotení získali aspoň 80 bodov zo 100 a nemajú presne uvedené chuťové chyby. Pri našich výberových kávach nájdete aj 100 % transparentnosť (farmy, dovozca, pražiareň a predajca).
Čo je na našich výberových kávach iné?
V kávě neočekávejte výraznou hořkost, protože jsou praženy světleji než běžné kávy. Zpravidla v nich můžete najít spíše ovocnější chutě. Všechny Neočakávajte výraznú horkosť kávy, pretože je pražená ľahšie ako bežné kávy. Spravidla v nich nájdete viac ovocných chutí. Všetky naše kávy sú primárne určené na domácu prípravu ako filtrovaná káva, ale to neznamená, že nemôžu byť zaujímavé v moka kanvici.
Čo nás na tejto káve zaujalo?
Sladká káva s miernou kyslosťou na každodenné pitie a pre úplných začiatočníkov alebo konzervatívcov vo výbere kávy.
Tip na prípravu
Nepíšeme presnú hrubosť mletia, pretože každý mlynček ju má inú, ale môžete skúsiť mlieť tak, aby ste dostali približne to, čo uvádzame nižšie. Je to však naozaj jeden z mnohých rôznych prípadov. Je to len akýsi odrazový mostík.
Kvapka 18g (60ml bloom), 250ml spolu za 2:30min.
Informácie od dovozcu
Spoločnosť Coffee Gardens bola založená v roku 2017 s cieľom vyrábať výberovú kávu etickým spôsobom a ponúkať transparentné a priame spojenie medzi pestovateľmi kávy a spotrebiteľmi. Nasledujúce informácie o našich mikrolotách a nanolotách 2021/22 boli vytvorené tak, aby naši zákazníci a spotrebitelia lepšie porozumeli káve, ktorú kupujú, príbehu, ktorý sa za ňou skrýva, a neuveriteľným farmárom, ktorí ju pestujú. Mikroloty vznikli spojením denných dávok (káva spracovaná v ten istý deň) s podobnými chuťovými profilmi. Preto môže jeden farmár prispieť k viacerým mikrolótam.
Kávové záhrady spolupracujú s farmármi, ktorí túto mikrosériu vyprodukovali, už päť rokov. Každú farmársku rodinu poznajú, pretože bývajú na kopci asi 600 metrov nad ich umývacou stanicou, kde sa káva umýva.
Tento mikroparcelán je pomenovaný podľa dediny Buwobodeya, v ktorej žije veľa poľnohospodárov. Minulý rok sme s podporou pražiarní týchto farmárov vyškolili v pestovaní kávy medzi stromami v tieni, v správnych poľnohospodárskych postupoch a samozrejme v lepších technikách zberu. V júli sme rozdali viac ako 8 300 sadeníc tiennych, ovocných a rýchlorastúcich stromov. Tento rok školenia pokračujú a staviame záchodové bloky pre tri základné školy v oblasti vrátane základnej školy Zebugu-Busi. Farmári majú rôzne veľké kávové záhrady, a tak dodávajú rôzne množstvá kávy. Pán Nasimo Lawrance z Buwobodeya bol hlavným prispievateľom do tejto mikrosady so 148 KG červených zrelých kávových čerešní. Kávové čerešne v priebehu niekoľkých hodín po zbere do našej stanice v 50-kilogramových vreciach nosia "bežci" - tím viac ako 160 mužov a žien zamestnaných z miestnej komunity. Táto káva sa pomelie a potom sa podrobí našej osobitnej metóde fermentácie, ktorá zahŕňa predumytie, dlhé namáčanie v studenej horskej pramenitej vode a potom jemnú dlhú fermentáciu trvajúcu štyridsať hodín pred posledným umývaním. Káva sa pred vývozom starostlivo triedi v 12 rôznych fázach.