espressa...
Kde sa vzalo latte macchiato - ďalší kávový nápoj na bázeAk očakávate zaujímavý príbeh zo začiatku dvadsiateho storočia, budete tentoraz pravdepodobne sklamaní. História tejto kávy je totiž tak trochu zahalená rúškom tajomstva. Väčšina kávových historikov sa uspokojuje s tvrdením, že latte macchiato sa prvýkrát objavilo v Taliansku v osemdesiatych rokoch 19. storočia a v podstate nešlo o nič iné ako o "obrátený macchiato".
Latte macchiato - espresso na tróne z mliečnej peny
Teda namiesto nápoja, ktorého základom je čerstvé espresso zaliate horúcim mliekom, máte horúce mlieko, mliečnu penu a až na vrchole sedí - naozaj ako na tróne - pripravené espresso. Celú korunováciu si popíšeme podrobnejšie...
Ako sa z espressa stane latte macchiato
- Najprv si musíte napeniť mlieko. Použite mlieko s obsahom tuku 1 % alebo 2 %, to vám zabezpečí správny pomer bielkovín a tuku na vytvorenie dobrej krémovej peny.
- Mnoho kávovarov na espresso je vybavených tryskou na mlieko alebo môžete použiť špeciálny napeňovač mlieka.
- Napenené mlieko nalejte do špeciálneho pohára na latte macchiato.
- Nynie si pripravte espresso a opatrne ho nalejte na vrch mlieka.
Výhodou kávového nápoja s takýmto podielom mlieka je, že nedochádza k rýchlemu zvýšeniu krvného tlaku v dôsledku kofeínu. Okrem toho je mlieko zdrojom cenných živín, či už ide o bielkoviny alebo vápnik.
Kto si z nejakého dôvodu nemôže pripraviť latte macchiato z bežného mlieka (napríklad neznášanlivosť laktózy), má možnosť použiť vysokokvalitné alternatívy mlieka od spoločnosti Alpro.
Aký je rozdiel medzi latte macchiato a cafe latte?
Mnoho ľudí tieto kávové nápoje nijako nerozlišuje, ale keď sa pozriete na proces prípravy, je tu jeden zásadný rozdiel. Latte získate pridaním speneného mlieka do espressa. V prípade kávy latte macchiato pridávate espresso do napeneného mlieka.
Zvyčajne sme radi, keď je obloha bez mráčika, ale určite sa nájde veľa príležitostí, kedy môžete espresso usadiť na oblak mlieka a vychutnať si latte macchiato.
Brazília je svetová jednotka v produkcii a exporte mimoriadne kvalitnej zrnkovej kávy . Vôbec najznámejšia a najobľúbenejšia je 100% Arabica Brazília Santos.
Brazília je svetová jednotka v produkcii a exporte mimoriadne kvalitnej zrnkovej kávy . Vôbec najznámejšia a najobľúbenejšia je 100% Arabica Brazília Santos.
Káva Lavado z pohoria na juhovýchode Kuby vás prekvapí téměř nulovou aciditou a výraznou chuťou horkej čokolády a karamelu.
Káva Lavado z pohoria na juhovýchode Kuby vás prekvapí téměř nulovou aciditou a výraznou chuťou horkej čokolády a karamelu.
Máte radi cappuccino alebo caffé latte? Pripravte si ho doma pomocou ručného šľahača mlieka od talianskej spoločnosti G.A.T. s objemom 600 ml.
Máte radi cappuccino alebo caffé latte? Pripravte si ho doma pomocou ručného šľahača mlieka od talianskej spoločnosti G.A.T. s objemom 600 ml.
GAGGIA Magenta Plus je automatický kávovar s integrovaným mlynčekom, navrhnutý a vyrobený v Taliansku. Pripraví až 5 druhov nápojov.
GAGGIA Magenta Plus je automatický kávovar s integrovaným mlynčekom, navrhnutý a vyrobený v Taliansku. Pripraví až 5 druhov nápojov.
Brazília Santos, zrnková káva arabica
Kuba Lavado, zrnková káva arabica
Napeňovač mlieka G.A.T. Fantasia
Automatický kávovar GAGGIA Magenta Plus
- Príprava kávy
- Príprava kávy vo french presse
- Príprava kávy Cold brew (studená káva)
- Príprava kávy v moka kanvici
- Príprava kávy v džezve
- Príprava kávy vo Vacuum pot
- Príprava filtrovanej kávy
- Príprava kávy - Espresso - kompletný manuál
- Príprava kávy v Aeropressu
- Príprava zelenej kávy s pražením
- Príprava vietnamskej kávy
- Nápoje z espressa
- Príprava kávy v Chemexu
- Príprava Yerba maté v kalabasu
- Ľadová káva na 6 spôsobov
- Príprava kávy flat white
- Príprava kávy frappé
- Príprava kávy batch brew
- Príprava kávy espresso tonic
- Príprava kávy cappuccino
- Príprava kávy caffe latte
- Príprava espressa macchiato
- Príprava kávy ristretto
- Príprava kávy espresso doppio
- Príprava kávy americano
- Príprava kávy lungo