Ako prospieva alebo neprospieva vášmu zdraviu pitie kávy nalačno?
Pri otázke načasovania konzumácie kávy sa zvyčajne riešia dve základné otázky: či si dopriať obľúbený nápoj večer a riskovať prípadnú nespavosť, alebo či je zdravé piť kávu - možno hneď ráno - na lačný žalúdok.
Zatiaľ čo v prvom prípade večerná šálka kávy často slúži na to, aby jej konzument zostal bdelý a jeho mozog "fungoval", v prípade kávy vypitej na lačný žalúdok sa objavujú názory, že nemusí byť úplne zdravá.
Ako sa káva správa, keď sa prvýkrát dostane do žalúdka?
Väčšinou sa stretnete s upozorneniami, že káva vypitá nalačno dráždi žalúdočnú sliznicu a spôsobuje nevoľnosť, tráviace ťažkosti atď. To môže byť samozrejme pravda, pretože každý má inak citlivý žalúdok a káva nalačno sa rozhodne neodporúča ľuďom s určitými ochoreniami tráviaceho traktu. Týka sa to najmä syndrómu dráždivého čreva, ale do tejto skupiny patria aj ľudia trpiaci refluxom, žalúdočnými vredmi alebo častým pálením záhy.
Ak ide o zdravých jedincov, odborníci tvrdia, že sa nemusíte ničoho obávať, a ak nemáte problémy s kávou nalačno, pokojne ju pite týmto spôsobom. Naopak, niektorým ľuďom môže toto načasovanie vyhovovať, pretože výskum ukázal, že káva stimuluje tvorbu žalúdočnej kyseliny. A som si istý, že sú medzi vami aj takí, ktorým šálka pred jedlom prospieva.
Mýtus o kortizole
V súvislosti s pitím kávy nalačno sa môžete stretnúť aj s názorom, že káva v takýchto prípadoch spôsobuje zvýšenie hladiny stresového hormónu kortizolu. Chronicky zvýšené hladiny tejto látky sa spájajú s celým radom zdravotných problémov, od vysokého krvného tlaku až po srdcové choroby a cukrovku.
Vzhľadom na to, že kortizol v našom tele prirodzene funguje tak, že jeho hladina je najvyššia ráno po prebudení a počas dňa klesá, môže byť pitie kávy na lačný žalúdok dosť nebezpečné, keď sa zvýši už tak vysoká hladina.
Podľa odborníkov je však dôležité poznamenať, že u ľudí, ktorí pijú kávu pravidelne, je vplyv na hladinu kortizolu veľmi malý. Viaceré štúdie dokonca dospeli k záveru, že v takomto prípade sa hladina stresového hormónu vôbec nezvyšuje. Okrem toho neexistuje žiadny dôkaz, že možný účinok kávy na kortizol sa vyrieši tým, že si dáte kávu po jedle.
Takže celú záležitosť s kortizolom možno po preštudovaní príslušných materiálov uzavrieť so záverom, že ak by už káva spôsobila zvýšenie jeho hladiny, išlo by len o dočasnú záležitosť, takže riziko zdravotných problémov je minimálne. Okrem toho je veľmi pravdepodobné, že akýkoľvek účinok kávy na kortizol nie je ovplyvnený konzumáciou nalačno.
Nedá sa teda tvrdiť, že konzumácia kávy je úplne bez rizika. Citlivejší jedinci môžu mať rôzne nepríjemné skúsenosti s nadmerným nepokojom, nervozitou, nevoľnosťou, bolesťami hlavy alebo poruchami spánku. Naprosto jednoznačne by tehotné a dojčiace ženy mali obmedziť konzumáciu kávy. Ak však nepatríte do rizikovej skupiny a nerobí vám problém vypiť ráno nalačno šálku voňavej kávy, nie je dôvod, prečo by ste sa jej mali vzdať.
Káva Lavado z pohoria na juhovýchode Kuby vás prekvapí téměř nulovou aciditou a výraznou chuťou horkej čokolády a karamelu.
Káva Lavado z pohoria na juhovýchode Kuby vás prekvapí téměř nulovou aciditou a výraznou chuťou horkej čokolády a karamelu.
Guatemalská káva Trés Maria vyniká svojou dokonalou vyváženosťou a príjemnou sladkosťou doplnenou chuťou zrelého tropického ovocia.
Guatemalská káva Trés Maria vyniká svojou dokonalou vyváženosťou a príjemnou sladkosťou doplnenou chuťou zrelého tropického ovocia.
Mimoriadne nízka acidita a čokoládová chuť sa snúbi v káve Brazílie Fazenda Rainforest, ktorej kúpou podporíte myšlienku ekologického a sociálne šetrného spôsobu pestovania kávy .
Mimoriadne nízka acidita a čokoládová chuť sa snúbi v káve Brazílie Fazenda Rainforest, ktorej kúpou podporíte myšlienku ekologického a sociálne šetrného spôsobu pestovania kávy .
Etiópia dala káve svoje meno podľa etiopskej provincie Kaffa, a tak nikoho neprekvapí, že jedna z najlepších káv na svete sa pestuje práve tam.
Etiópia dala káve svoje meno podľa etiopskej provincie Kaffa, a tak nikoho neprekvapí, že jedna z najlepších káv na svete sa pestuje práve tam.
Jedinečná zmes 5 druhov Arabiky zo Strednej a Južnej Ameriky doplnená o kvalitnú robustu pre espresso plné chuti, sily a kvalitnej cremy.
Jedinečná zmes 5 druhov Arabiky zo Strednej a Južnej Ameriky doplnená o kvalitnú robustu pre espresso plné chuti, sily a kvalitnej cremy.
Kuba Lavado, zrnková káva arabica
Guatemala Trés Maria, zrnková káva arabica
Brazília Fazenda Rainforest, zrnková káva arabica
Etiópia Sidamo, zrnková káva arabica
Espresso zmes Pura Vida, zrnková káva
Zdroje:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20070100/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28675917/