Po stopách jedného z najobľúbenejších nápojov na svete alebo ako uvariť správny čaj.

Väčšina ľudí si čierny čaj spája s Veľkou Britániou, ktorá je známa svojím "čajom o piatej" , jeho korene však siahajú do Číny, kde čaj tvorí históriu už viac ako štyritisíc rokov. To by sme však hovorili o zelenom čaji; preskočíme na čierny čaj a pripomenieme si, že je oveľa mladší. Historické pramene ho spomínajú už v 17. storočí a o jeho pôvode sa môžete dozvedieť viac vďaka týmto čiernym čajom.

Predtým, ako začnete plniť košík vybranými produktmi, príďte si k nám vypiť šálku dobrého čierneho čaju. V našom e-shope nenájdete lepšieho spoločníka pri online nakupovaní.

Príručka na prípravu čierneho čaju

    Vyskúšajte si, ako sa dá pripraviť čaj, aby ste si ho mohli pripraviť.
  • Viete, na čo máte chuť?

Samozrejmosťou je, že nie je čierny čaj ako čierny čaj. Skutoční gurmáni dobre vedia, o čom hovoríme. Ak má byť chuť a vôňa naozaj potešením pre dušu, venujte výberu čaju dostatočnú pozornosť. Skvelé odrody nepochádzajú len z Číny, Indie alebo Srí Lanky, ale môžete ich hľadať aj v iných krajinách pôvodu. Vyskúšajte napríklad čaj z Gruzie alebo Kene.

  • Na teplote vody záleží

Takže máte čaj, siahnite do skrinky po správnom hrnčeku a dajte variť vodu. Čierny čaj by sa mal zalievať vodou s teplotou 93-100 °C. Nižšia teplota sa odporúča najmä pri príprave čaju Darjeeling.

  • Čas lúhovania čierneho čaju

Ak pripravujete čaj do 250 ml hrnčeka, vložte 1 čajovú lyžičku čajových lístkov do sitka. Hneď ako ich zalejete horúcou vodou, začne vám (alebo vášmu čaju) plynúť čas. Na prípravu nápoja stačí 3-5 minút. Ak necháte lístky lúhovať dlhšie, čaj bude príliš horký.

  • Prístroj

Čierny čaj si môžete samozrejme pripraviť aj v čajníku alebo French press, je na vás, čomu dáte prednosť. Dávku čajových lístkov potom zvýšite úmerne k objemu nádoby.

  • Niečo navyše

Horúci nápoj možno ochutiť cukrom, medom, citrónovou šťavou, prípadne trochou mlieka alebo štipkou niektorého korenia (vhodná je škorica alebo kardamón).

  • Varte a vychutnávajte

Pripravte si šálku čaju, pohodlne sa usaďte, vnímajte vôňu, zavrite oči a nechajte vôňu pôsobiť. Aj v tých najhektickejších dňoch je dobré dopriať si pár chvíľ na to, aby ste si mohli v pokoji vychutnať čaj.