O tom, že káva podporuje kreatívne myslenie, svedčí množstvo druhov kávových nápojov, ktoré sú dnes dostupné v kaviarňach po celom svete. Každý z nich má svoj vlastný príbeh, svojho človeka, svoju vlastnú myšlienku...
Aký je príbeh ristretta?"
Vieme, že patrí k tým mladším medzi kávovými nápojmi. Boom ristretta nastal v 80. rokoch minulého storočia. A možno to má niečo spoločné s tým, ako sa doba vo všeobecnosti začala zrýchľovať. Kto by nechcel kávu, ktorá sa rýchlo pripraví aj rýchlo vypije?
Ak ide o muža, ktorý spojil svoje meno s ristrettom, najčastejšie sa spomína David Schomer. V tom čase vlastnil kaviareň Espresso Vivace v Seattli v USA. Ako tvrdil on a jeho obľúbená káva, mala by byť hustá ako med a zmestiť sa do jedného dúšku.
To mohol dosiahnuť len úpravou klasického espressa. Takže espresso ristretto si zachováva pôvodnú dávku kávy, ale voda je preč. A paradoxne aj kofeín.
Kam sa podel kofeín z ristretta?
Väčšina ľudí sa domnieva, že ak sa v dávke kávy použije menej vody, výsledný nápoj musí nevyhnutne obsahovať viac kofeínu. Je predsa koncentrovanejší! A bude tak aj chutiť. Bohatá chuť ristretta však pochádza najmä z vyššej koncentrácie éterických olejov.
Obsah kofeínu je v porovnaní s espressom nižší. Jeho množstvo závisí od spôsobu mletia a druhu kávy, ale vzhľadom na rýchlejšiu prípravu sa kofeín jednoducho nestihne uvoľniť v dostatočnom množstve do výslednej kávy.
Ristretto vám neodpustí
...aspoň pokiaľ ide o výber kávy. Vzhľadom na spôsob jej prípravy neexistuje absolútne žiadna šanca, že by ste mohli zamaskovať akékoľvek nedostatky vo vôni alebo chuti.
Ak ide o hrubosť mletia, odborníci tvrdia, že káva by mala byť jemnejšie mletá.
Na prípravu kávy by ste v žiadnom prípade nemali používať chlórovanú vodu, pretože výrazne narúša chuť výsledného nápoja.
A pokiaľ ide o triedu praženia, obyvatelia severného Talianska jednoznačne odporúčajú stredne praženú kávu, zatiaľ čo obyvatelia južného Talianska volia tmavú praženicu, ktorá dobre zachováva čokoládovú chuť. Sami uvidíte, ku ktorej z nich sa prikloníte.
Aký je rozdiel medzi espressom a ristrettom
Aby ste mali jasnú predstavu, pripravili sme pre vás tabuľku.
Espresso |
Ristretto |
|
Dávka kávy |
8-12 g |
Pridajte si
8-12 g |
Kvantita vody |
30 ml |
15-20 ml |
Čas prípravy |
25-30 sekúnd |
15-17 sekúnd |
Dávka kofeínu |
50-70 mg |
25-30 mg |
Teda každý, kto chce malú, chuťovo výraznú kávu, ale bojí sa nadmerného množstva kofeínu, je ideálnym konzumentom espresso ristretta.
V ristrette nehľadajte lyžičku a cukor
Ak si v kaviarni objednáte ristretto a dostanete malú šálku kávy bez lyžičky alebo cukru, nie je to preto, že by na niečo zabudol obsluhujúci personál. Táto káva sa totiž pije nesladená a bez miešania a podľa odborníkov až po jedle. A ideálne je, ak sa predtým napijete čistej vody, aby ste si chuť cafe ristretta mohli vychutnať naplno.
Káva Lavado z pohoria na juhovýchode Kuby vás prekvapí téměř nulovou aciditou a výraznou chuťou horkej čokolády a karamelu.
Káva Lavado z pohoria na juhovýchode Kuby vás prekvapí téměř nulovou aciditou a výraznou chuťou horkej čokolády a karamelu.
Guatemalská káva Trés Maria vyniká svojou dokonalou vyváženosťou a príjemnou sladkosťou doplnenou chuťou zrelého tropického ovocia.
Guatemalská káva Trés Maria vyniká svojou dokonalou vyváženosťou a príjemnou sladkosťou doplnenou chuťou zrelého tropického ovocia.
Mimoriadne nízka acidita a čokoládová chuť sa snúbi v káve Brazílie Fazenda Rainforest, ktorej kúpou podporíte myšlienku ekologického a sociálne šetrného spôsobu pestovania kávy .
Mimoriadne nízka acidita a čokoládová chuť sa snúbi v káve Brazílie Fazenda Rainforest, ktorej kúpou podporíte myšlienku ekologického a sociálne šetrného spôsobu pestovania kávy .
Etiópia dala káve svoje meno podľa etiopskej provincie Kaffa, a tak nikoho neprekvapí, že jedna z najlepších káv na svete sa pestuje práve tam.
Etiópia dala káve svoje meno podľa etiopskej provincie Kaffa, a tak nikoho neprekvapí, že jedna z najlepších káv na svete sa pestuje práve tam.
Jedinečná zmes 5 druhov Arabiky zo Strednej a Južnej Ameriky doplnená o kvalitnú robustu pre espresso plné chuti, sily a kvalitnej cremy.
Jedinečná zmes 5 druhov Arabiky zo Strednej a Južnej Ameriky doplnená o kvalitnú robustu pre espresso plné chuti, sily a kvalitnej cremy.
Kuba Lavado, zrnková káva arabica
Guatemala Trés Maria, zrnková káva arabica
Brazília Fazenda Rainforest, zrnková káva arabica
Etiópia Sidamo, zrnková káva arabica
Espresso zmes Pura Vida, zrnková káva
- Príprava kávy
- Príprava kávy vo french presse
- Príprava kávy Cold brew (studená káva)
- Príprava kávy v moka kanvici
- Príprava kávy v džezve
- Príprava kávy vo Vacuum pot
- Príprava filtrovanej kávy
- Príprava kávy - Espresso - kompletný manuál
- Príprava kávy v Aeropressu
- Príprava zelenej kávy s pražením
- Príprava vietnamskej kávy
- Nápoje z espressa
- Príprava kávy v Chemexu
- Príprava Yerba maté v kalabasu
- Ľadová káva na 6 spôsobov
- Príprava kávy flat white
- Príprava kávy frappé
- Príprava kávy batch brew
- Príprava kávy espresso tonic
- Príprava kávy cappuccino
- Príprava kávy caffe latte
- Príprava kávy latte macchiato
- Príprava kávy espresso macchiato
- Príprava kávy espresso doppio
- Príprava kávy americano
- Príprava kávy lungo