>> Kúpte si bezkofeínovú kávu v našom e-shope, ponúkame 100% arabicu z Kolumbie Zrnková bezkofeínová káva od 7,90 € / 250g <<

Ako sa vyrába bezkofeínová káva

V súčasnosti existujú dva základné postupy, ktoré z kávového zrna kofeín odstraňujú, pričom obe odstránia až 97 % kofeínu. Pokiaľ si teda pripravíte šálku bezkofeínovej zrnkovej kávy (250ml) bude obsahovať od 2-12 mg kofeínu. Šálka ​​klasickej kávy obsahuje kofeínu približne 100 mg a viac.

  1. Prvou metódou je odstraňovanie kofeínu pomocou organických rozpúšťadiel. Zelené kávové zrno je naparované vodnou parou za účelom pootvorenia, vďaka ktorému môže preniknúť rozpúšťadlo, ktoré na seba nadviaže kofeín. Potom dochádza k oddeleniu zrna od rozpúšťadla s naviazaným kofeínom. Zrno je ďalej opäť niekoľkokrát naparované a to až dovtedy, kým nie sú odstránené posledné zvyšky rozpúšťadiel.

    Táto metóda tvorby bezkofeínovej kávy má podľa mnohých výhodu v tom, že pri nej nedochádza k výraznejšiemu ovplyvneniu chuti. Nevýhodou môže byť riziko prítomnosti chemických látok.

  2. Druhou a nákladnejšou metódou pre bezkofeínovú kávu je švajčiarsky vodný proces. Pri ňom je namiesto organických rozpúšťadiel využívané predovšetkým teplé vody a vodné pary. V nej sú kávové zrná namáčané a preplachované tak, aby došlo k ich otvoreniu a vylúhovaniu kofeínu. Bohužiaľ pri tom dochádza aj k čiastočnému vylúčeniu vonných látok. Kofeín sa z vody ostraňuje pomocou aktivovaných uhlíkových filtrov. Zrná sa potom sušia. Voda obsahujúca kofeín a vonné látky sa po odstránení kofeínu odparuje a redukuje na koncentrát, ktorým sa následne zrná postriekajú, za účelom vrátenia stratených látok, okrem kofeínu.

    Výhodou tejto metódy prípravy bezkofeínovej kávy je nevyužívanie rozpúšťadiel. Nevýhodou môže byť ovplyvnenie výslednej chuti kvôli vylúčeniu časti vonných látok pri procese dekofeinizácie.

Prečo sa vzdať kofeínu?

Dôvodov môže byť niekoľko:

  • potrebujete obmedziť príjem kofeínu, pretože už by ste sa dostali nad odporúčaných 400 mg kofeínu denne;
  • chcete si kávu vychutnať aj v neskorých večerných hodinách a nechcete narušovať kvalitu spánku stimulačnými účinkami;
  • trpíte vysokým krvným tlakom a lekár vám odporučil obmedziť konzumáciu klasickej kávy;
  • používate lieky, ktorých účinnosť by mohol kofeín negatívne ovplyvniť;
  • ste tehotná alebo dojčíte;
  • máte problémy so spánkom a sklonmi k úzkostným stavom, ktoré by sa po vyšších dávkach kofeínu mohli zhoršovať;
  • spadáte do vekovej skupiny (deti, dospievajúci), pre ktorú sa príjem kofeínu neodporúča, prípadne so značným obmedzením.

Odstránia sa s kofeínom aj dôležité živiny?

Možno už ste sa stretli s názorom, že káva je dnes najbohatším zdrojom antioxidantov v strave priemerného človeka. Preto automaticky vzniká otázka, či si tieto cenné látky uchová aj káva bez kofeínu. Našťastie áno. Podľa štúdií obsahuje bezkofeínová káva úplne porovnateľné dávky antioxidantov.

Okrem antioxidantov vám šálka bezkofeínovej kávy ponúkne aj horčík, draslík či vitamín B3. V prípade draslíka to bude skoro 5 % dennej odporúčanej dávky. To sa nezdá byť veľa, ale pokiaľ vypijete denne dve až tri kávy, už sa dostávate k zaujímavým číslam. Čo znamená, že aj bezkofeínová káva má svoje….

Prospešné účinky na naše zdravie

Len pre poriadok, bolo by zavádzajúce domnievať sa, že vám pitie kávy (či už kofeínovej alebo bezkofeínovej) pomôže vyliečiť závažné ochorenia. Nahliadajte na kávu ako na účinného a prevereného pomocníka. Je zdrojom látok so zaujímavými a skutočne efektívnymi preventívnymi schopnosťami, nemôžete sa na ňu ale spoliehať z hľadiska prípadnej terapie.

Celý rad vykonaných štúdií jasne ukazuje, že pravidelná konzumácia kávy je spájaná s radom pozitívnych účinkov. Medzi nimi sú:

  • zníženie rizika rozvoja cukrovky;
  • podpora činnosti pečene – bola vykonaná štúdia, ktorá ukazuje, že konzumácia bezkofeínovej kávy znižuje hladinu určitých pečeňových enzýmov a tým chráni tkanivo pečene.
  • káva bez kofeínu má ochranný účinok aj na mozgové bunky, to jej poskytuje priestor na účinnú prevenciu rozvoja takých ochorení, ako je obávaná Alzheimerova či Parkinsonova choroba;
  • z odborných zdrojov jasne vyplýva, že je to práve obsah kyseliny chlorogenovej, nie kofeínu, ktorý môžeme spájať s redukciou rizikavoje starecké demencie;
  • zatiaľ čo pri kofeínovej káve sa ako nepríjemný vedľajší účinok často uvádza pálenie záhy alebo reflux, ak ľudia v rámci vykonaných štúdií prešli na kávu bezkofeínovú, obvykle u nich tieto nežiaduce prejavy odzneli.

Bezkofeínová káva pre tehotné aj osoby s vysokým tlakom

Ak patríte medzi osoby, ktoré sa kvôli zdravotným problémom, tehotenstvu, či iným dôvodom zriekajú klasickej kávy s kofeínom, je pre Vás ideálnou voľbou zrnková káva bezkofeínová. Tá sa na celkovej svetovej spotrebe kávy podieľa zhruba 10 %.

Vyberte si kvalitnú kávu, mlynček, kávovar, french press, moka kanvicu (koťogo), dripper, džezvu a ďalšie.

Zdroje:

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/caffeine/art-20045678

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17132260/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20664622/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10516914/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25124935/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19028509/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7918922/

Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majiteľ a riaditeľ spoločnosti GourmetKava s.r.o. prevádzkujúcej 15 rokov e-shop s čerstvo praženou kávou a príslušenstvom na alternatívnu prípravu kávy. Držiteľ prestížneho certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale aj milovník prírody a hudby.