Funguje to vôbec? Alebo je to len nejaký trik na otestovanie vašej bystrej mysle?

Typické je, že v prvom rade nehľadáme odpoveď na pôvodnú otázku, ale začneme poučovať: "Ak niekto nemá mlynček, mal by si kúpiť mletú kávu, potom by niečo také vôbec nemal riešiť."

Ale tu vôbec nejde o to, ako sa zrnková káva dostala do domácnosti bez mlynčeka. Mimochodom, existuje viacero možností, vrátane dobre mieneného darčeka, pri ktorom darca prehliadol kľúčové informácie o domácnosti obdarovaného.

A tí z vás, ktorí majú doma mlynček, nech sa netrápia, lebo sa pokazí vo chvíli, keď zajtra dostanete záchvat chuti na kávu.

Akokoľvek sa vám stane, že nemletú kávu odložíte ako cestovný darček, ktorý čoskoro odovzdáte ďalej, pretože...

Mlieť kávu sa dá aj bez mlynčeka

Máte k dispozícii hneď dve základné možnosti. Prvá je silne nadčasová a preverí vašu domácnosť pre tradičné vybavenie. Druhá vychádza z modernej doby a pravdepodobne bude pre väčšinu z vás reálna.

Môžete si tiež pripraviť tú najlepšiu kávu:

  • v mažiari - kvalitný mažiar doteraz nechýbal v žiadnej domácnosti a ponúka vám možnosť kontrolovať "hrubosť mletia" pri spracovaní kávy. Vďaka nemu si ľahko pripravíte kávu French Press (hrubšie mletie) a pri ďalšej práci s tĺčikom vám vyjde jemne namletá káva na espresso. Pri plnení tĺčika dbajte na to, aby ste ho naplnili kávovými zrnami len asi do jednej štvrtiny. Potom sa vám s ním bude ľahšie pracovať a zrná nebudú vyskakovať.
  • v mixéri - mixér bude dnes v domácnostiach pravdepodobne bežnejší ako hmoždíř. A kávu v ňom môžete aj "vypražiť". Ideálne v mixéri určenom na sekanie orechov. Aj v tomto prípade má zmysel umývať vždy len malé množstvo kávy. V opačnom prípade by ste museli mixér držať zapnutý príliš dlho, čím by hrozilo prehriatie, a teda nadmerná teplota ovplyvňujúca aromatické oleje v kávových zrnách. Výsledný nápoj by bol príliš horký a bez charakteristickej arómy.

Uvažujeme aj o alternatíve nevyužitia hmoždiera a tĺčika. Zostane vám len smutný pohľad do vrecka kávových zŕn a neprekonateľná chuť na kávu. Preto vás zaujíma, či sa dá uvariť káva z nemletých zŕn. Ak dodržíte určité pravidlá, tak áno. Niektorí odporúčajú nechať zrná pred varením namočené cez noc.

Iní prichádzajú s receptom na namáčanie kávových zŕn počas jednej hodiny. Oba spôsoby sú možné, nečakajte, že výsledok bude taký skvelý ako pri mletých zrnách, ale máte šancu uvariť kávu týmto spôsobom. Avšak so značnými časovými nárokmi.

V každom prípade, aj pri príprave kávy sa môžu vyskytnúť prekážky a záleží len na vašom prístupe. Nie nadarmo sa hovorí:

Kto chce, hľadá spôsob

Kto nechce, hľadá spôsob...ale potom sa musí zmieriť s prázdnou šálkou od kávy.

Posnažte sa, aby tá vaša bola plná.