Na tejto stránke nájdete zhrnutie základných parametrov správne pripravených nápojov z espressa. Na jednej strane je to vec samozrejmá, na druhú stranu je bohužiaľ v Českej republike veľká časť kaviarní, ktoré nápoje pripravujú po svojom. Preto sa nasledujúce informácie hodí predovšetkým v kaviarni, kde často už na prvý pohľad môžete spoznať, či je tu káva pripravovaná správne, alebo je to len druhoradá aktivita, pri ktorej pripraví kávu len aby bola a chuť pre nich nie je na prvom mieste.
Prečo je dobré poznať, alebo ako vybrať dobrú kaviareň?
Pamätajte tiež na to, že dobré espresso musí byť z pákového espresso kávovaru a pripravuje ho barista. Ak v kaviarni vidíte na kávovar, čo je pomerne časté, môžete pozorovať ako dlho káva vyteká z páky. V zlých kaviarňach často nemávajú správne nastavený mlynček, káva tak spravidla vyteká príliš rýchlo, je vodová, kyslá, bez chuti a tela. Za je espresso správne pripravované si tak môžete jednoducho spočítať, správne by malo z kávovaru vytekať 25-35 sekúnd.
Podrobné informácie si môžete prečítať v našom článku o príprave espressa .
Espresso
Klasické espresso má objem 30 ± 5 ml a je pripravované na pákovom kávovaru. Takto pripravené káva je základom pre mnoho ďalších nápojov, kedy je kombinovaná najčastejšie s mliekom či vodou. Ďalším variantom espressa je doppio či anglicky double shot, jedná sa o dvojitú dávku espressa s objemom 60 ml.
Objem: 30ml, + -5ml
Šálka: 60-90ml
Základný nápoj, z ktorého sa pripravujú ostatné.
Americano
Espresso doplnené horúcou vodou, najčastejšie v pomere približne 1: 5. Táto káva sa podáva vo veľkom šálky na cappuccino s objemom 150-180 ml
Objem: cca 180 ml
Šálka: 150-180 ml
Cappuccino
Nápoj s objemom 150 až 180 ml z espressa a našľahaného mlieka. Mlieko pri šľahaní nikdy nesmie prekročiť teplotu 65 ° C, preto sa správne pripraveným kapučínom nikdy nemôžete spáliť.
Objem: 150-180 ml
Šálka: 150-180 ml
Caffè latte
Jedná sa o nápoj s objemom viac ako 250 ml. Má väčší objem a väčší podiel mliečnej peny ako cappuccino. Variantom tejto kávy je latte macchiato, pri ktorého príprave sa najprv naleje našľahané mlieko a až potom espresso.
Objem: 250-300 ml
Šálka: 280-330 ml
Flat white
Servíruje sa do šálky s objemom zhruba 160 ml a jedná sa o espresso doppio doliate mliečnou penou. Jedná sa teda o kávu podobnú cappuccine avšak s vyšším pomerom kávy.
Objem: 160 ml
Šálka: 160-180 ml
Espresso macchiato
Jedná sa o espresso v klasickom 60-90 ml šálke doliate mliečnou penou. Pomer kávy k mlieku je teda opäť vyšší, avšak používa iba klasické 30 ml espresso.
Objem: 80 ml
Šálka: 60-90 ml
Mohlo by vás zaujímať
Jedinečná zmes 5 druhov Arabiky zo Strednej a Južnej Ameriky doplnená o kvalitnú robustu pre espresso plné chuti, sily a kvalitnej cremy.
Jedinečná zmes 5 druhov Arabiky zo Strednej a Južnej Ameriky doplnená o kvalitnú robustu pre espresso plné chuti, sily a kvalitnej cremy.
Ručný pákový kávovar ROK EspressoGC dokáže pripraviť kávu bez použitia elektrickej energie , len silou vlastných rúk. Jednoduchý, odolný a štýlový kávovar s jedinečným vzhľadom pre absolútnu kontrolu pri príprave kávy. Nnaša vylepšená verzia.
Ručný pákový kávovar ROK EspressoGC dokáže pripraviť kávu bez použitia elektrickej energie , len silou vlastných rúk. Jednoduchý, odolný a štýlový kávovar s jedinečným vzhľadom pre absolútnu kontrolu pri príprave kávy.
Nnaša vylepšená verzia.
Aeropress na dokonalý pôžitok z filtrovanej kávy pod jemným tlakom. S Aeropressom pripravíte kávu najvyššej kvality, akú možno dosiahnuť v domácich podmienkach.
Aeropress na dokonalý pôžitok z filtrovanej kávy pod jemným tlakom. S Aeropressom pripravíte kávu najvyššej kvality, akú možno dosiahnuť v domácich podmienkach.
Legendárny moka kanvička Bialetti Moka Express od talianskej spoločnosti Bialetti na tradičnú prípravu silnejšej kávy. Vhodné pre 4 šálky, t. j. približne 190 ml.
Legendárny moka kanvička Bialetti Moka Express od talianskej spoločnosti Bialetti na tradičnú prípravu silnejšej kávy. Vhodné pre 4 šálky, t. j. približne 190 ml.
Tento kávovar je už dlho absolútnou talianskou legendou v príprave kávy. Klasický dizajn z roku 1950 a nezameniteľný proces varenia kávy si dodnes získavajú zákazníkov. Tento produkt NIE JE na sklade v našom obchode.
Tento kávovar je už dlho absolútnou talianskou legendou v príprave kávy. Klasický dizajn z roku 1950 a nezameniteľný proces varenia kávy si dodnes získavajú zákazníkov.
Tento produkt NIE JE na sklade v našom obchode.
Espresso zmes Pura Vida, zrnková káva
Kávovar ROK EspressoGC strieborný
Kávovar Aeropress Aerobie so 100 filtrami
Bialetti Moka Express 4 moka kanvice
Kávovar La Pavoni Europiccola Lusso EL
Za použité obrázky ďakujeme webe
https://www.piccoloneexistuje.cz
- Príprava kávy
- Príprava kávy vo french presse
- Príprava kávy Cold brew (studená káva)
- Príprava kávy v moka kanvici
- Príprava kávy v džezve
- Príprava kávy vo Vacuum pot
- Príprava filtrovanej kávy
- Príprava kávy - Espresso - kompletný manuál
- Príprava kávy v Aeropressu
- Príprava zelenej kávy s pražením
- Príprava vietnamskej kávy
- Príprava kávy v Chemexu
- Príprava Yerba maté v kalabasu
- Ľadová káva na 6 spôsobov
- Príprava kávy flat white
- Príprava kávy frappé
- Príprava kávy batch brew
- Príprava kávy espresso tonic
- Príprava kávy cappuccino
- Príprava kávy caffe latte
- Príprava kávy latte macchiato
- Príprava espressa macchiato
- Príprava kávy ristretto
- Príprava kávy espresso doppio
- Príprava kávy americano
- Príprava kávy lungo