príprava kávy zažíva veľký boom, je to práve filtrovaná káva. V mnohých dobrých kaviarňach už ju nájdete v ponuke hneď za stále najobľúbenejším espressom. Pripraviť si doma kvalitné espresso nie je vôbec jednoduché. Ovšem pripraviť si prvotriedny filtrovanú kávu nie je žiadna veda!
Ak v posledných rokoch nejakáJedná sa o kávu, kde pri extrakcii nie je využitý žiadny tlak, ale iba prirodzený proces lúhovania vo vode. Výsledný nápoj je však prefiltruje, neobsahuje teda kávovú usadeninu ak žiadnemu ďalšiemu lúhovania a uvoľňovanie látok už nedochádza.
Hrubosť mletia | Návod na prípravu | Všetko na prípravu
Na filtrovanej káve nás baví aj väčší objem výsledného nápoja na rozdiel od espressa, či moka kanvice a vrelo ju tak doporučujeme všetkým, ktorí majú radi väčšie množstvo kávy.
Hrubosť mletia
Káva by mala byť ideálne namletá tesne pred samotnou prípravou. Hrubosť mletia na filtrovanú kávu pripomína kuchynskú soľ. Vodítkom pre to, či máte kávu správne namletú, by mal byť čas extrakcie. Ten by mal byť konštantný 2,5 - 3 minúty. Pokiaľ Vám voda kávou pretečie rýchlejšie, vyberte jemnejšie hrubosť, káva by bola podextrahovaná. Naopak, ak voda bude pretekať dlhšie ako 3 minúty, vyberte nabudúce hrubší mletie, inak by došlo k přeextrahování kávy.
Hrubosť je potreba ľahko upraviť aj v závislosti na množstve pripravovanej kávy. Malým množstvom pretečie káva logicky rýchlejšie, než keď máte kávu po 5 ľudí.
Príprava vo Hario V60-01 a V60-02
Použime najobľúbenejšie dripper ako ukážku ideálny prípravy filtrovanej kávy. Receptúra pre prípravu 1 až 2 šálok vo V60-01 je 17g kávy a 250ml vody. Vo väčšom drippere Hario V60-02 je táto receptúra pre prípravu 3-4 šálků 30g kávy a 450ml vody. Čas extrakcie je u oboch rovnaký a to 2,5 až 3 minúty. Vďaka rovnakému tvaru dripper (uhol 60°) si vo väčšom Hario V60-02 rovnako dobre pripravíte aj 1-2 šálky, v menšom si viac kávy dobre nepripravíte.
AKO PRIPRAVIŤ filtrovanú kávu?
✔ Celkový čas prípravy: 2-3 minúty
✔ Objem kávy: pre 250ml
✔ Množstvo kávy: 18g
- Nameľte 18g čerstvej kávy a to na stupeň hrubosti pripomínajúce kuchynskú soľ.
- Do dripperu najprv vložte papierový filter a dôkladne ho prepláchnite horúcou vodou. Jedná sa o veľmi dôležitý krok, ktorý je často opomínaný. Vďaka nemu však filter stratí svoju papierovú chuť.
- Položte dripper na servírovací kanvičku či šálku a do propláchnutého filtra nasypte namletú kávu.
- Sparenie kávy. Kávu zalejte cca 30 ml vody pri 92 -93 ° C, aby bola celá namočená a počkajte asi 30 sekúnd. Káva pri tomto kroku uvoľňuje prebytočný CO2. Vodu používajte ideálne filtrovanú.
- Pokračujte v zalievanie vodou. K zalievanie potrebujete pomalý, rovnomerný prúd vody. Najlepšie poslúži kanvica s dlhou úzkou hubicou napríklad klasická Hario Buono . Odporúčate zalievať v smere špirály od kraja do stredu a zase späť ku kraju. Celková doba tejto extrakcie by mala trvať 2,5-3 minúty. Pokiaľ Vám voda skrze dripper preteká rýchlejšie, nameľte nabudúce kávu jemnejšie. Naopak, ak voda preteká cez filter pomalšie, kávu nameľte na vyššiu hrubosť.
- Po pretečeniu všetky vody odložte dripper a prepláchnite ho horúcou vodou.
- Vychutnajte si svoju šálku lahodnej filtrovanej kávy
TIP: Na filter sa skvele hodia svetlejšie praženej kávy, napríklad Etiópia Sidamo , či Brazil Santos .
Video k príprave filtrovanej kávy v HARIO V60
podkategórie
ZAKOUPIT VŠETKO PRE filtrovanú kávu
Bielené papierové filtre Hario V60-01 na prípravu prekapávanej kávy v dripperi. Balenie obsahuje 100 ks.
Bielené papierové filtre Hario V60-01 na prípravu prekapávanej kávy v dripperi. Balenie obsahuje 100 ks.
Nebielené papierové filtre Hario V60-02 v japončine nazývané Misarashi na prípravu prekapávanej kávy v dripperi. Balenie obsahuje 100 ks.
Nebielené papierové filtre Hario V60-02 v japončine nazývané Misarashi na prípravu prekapávanej kávy v dripperi. Balenie obsahuje 100 ks.
Plastový dripper Hario V60 na jednoduchú prípravu 1-2 šálok filtrovanej kávy. Jasný dizajn.
Plastový dripper Hario V60 na jednoduchú prípravu 1-2 šálok filtrovanej kávy. Jasný dizajn.
Keramický dripper Hario V60 na dokonalú prípravu 1 až 4 šálok filtrovanej kávy. Biely dizajn.
Keramický dripper Hario V60 na dokonalú prípravu 1 až 4 šálok filtrovanej kávy. Biely dizajn.
Sada Hario V60 Pour over Craft (VCND-02B-EX) obsahuje všetko potrebné pre prípravu čerstvé filtrované kávy pěkně pohromadě.
Sada Hario V60 Pour over Craft (VCND-02B-EX) obsahuje všetko potrebné pre prípravu čerstvé filtrované kávy pěkně pohromadě.
Papierové filtre Hario V60-01 100 ks, biele...
Papierové filtre Hario V60-02 100 ks, nebielené...
Hario Dripper V60 (VD-01T) číry, plastový
Hario dripper V60-02 keramický - biely (VDCR-02-W)
Hario V60 Pour over Craft - čierna (VCND-02B-EX)
- Príprava kávy
- Príprava kávy vo french presse
- Príprava kávy Cold brew (studená káva)
- Príprava kávy v moka kanvici
- Príprava kávy v džezve
- Príprava kávy vo Vacuum pot
- Príprava kávy - Espresso - kompletný manuál
- Príprava kávy v Aeropressu
- Príprava zelenej kávy s pražením
- Príprava vietnamskej kávy
- Nápoje z espressa
- Príprava kávy v Chemexu
- Príprava Yerba maté v kalabasu
- Ľadová káva na 6 spôsobov
- Príprava kávy flat white
- Príprava kávy frappé
- Príprava kávy batch brew
- Príprava kávy espresso tonic
- Príprava kávy cappuccino
- Príprava kávy caffe latte
- Príprava kávy latte macchiato
- Príprava espressa macchiato
- Príprava kávy ristretto
- Príprava kávy espresso doppio
- Príprava kávy americano
- Príprava kávy lungo