Určite ste už zažili situáciu, keď sa vám doma nahromadilo množstvo rôznych káv z rôznych krajín, regiónov a pražiarní. Pre najlepší zážitok z týchto káv je ideálne usporiadať si domácu ochutnávku kávy , známu aj ako cupping . Ale akým spôsobom sa cupping vlastne vykonáva?
Cupping je v podstate degustácia kávy , ktorá slúži na určenie kvality a rozmanitosti chutí a vôní. Tento štandardný postup v kávovom priemysle využívajú pražiarne, nákupcovia, baristi a ďalší odborníci na skúmanie kvality kávových zŕn pred nákupom alebo po pražení zrniek. Avšak cupping nie je len pre profesionálov - môžete si túto zábavnú aktivitu jednoducho pripraviť aj doma .
Čo budete k cuppingu/ochutnávke kávy potrebovať?
Kávu : Môžete použiť rôzne druhy kávy z rôznych krajín, regiónov a pražiarní.
Mlynček na kávu : Ideálne by ste mali mať čerstvo mletú kávu.
Horúcu vodu : Bude potrebné na prípravu kávy a na následné naplnenie šálok.
Kávové šálky : Budete potrebovať šálky alebo poháre na ochutnávku.
Cuppingové lyžičky : Ideálne špeciálne lyžičky používané pri cuppingu, ktoré majú určitú veľkosť a tvar pre optimálnu ochutnávku. Postačia Vám ale aj obyčajné lyžice.
Cupping formulár : Môžete si vytvoriť jednoduchý formulár, kde si budete zapisovať poznámky o každej káve.
Čistú vodu na vyplachovanie : Na čistenie lyžičiek a preplachovanie medzi jednotlivými ochutnávkami.
Hodiny alebo stopky : Pre správne časovanie procesu cuppingu, najmä pri dôkladnom skúmaní chutí a vôní.
Toto sú základné potreby, ktoré potrebujete na domáci cupping. Môžete samozrejme prispôsobiť svoj setup podľa vlastných preferencií a dostupného príslušenstva.
Postup domáceho cuppingu:
1. Od každého druhu kávy pomelieme zhruba 6 g/100 ml . Hrubosť mletia by mala byť o niečo jemnejšia ako na V60.
2. Kávu nasypeme do šálok, zalejeme vodou o teplote okolo 93 ° C (200 ° F) a necháme 4 minúty lúhovať .
3. Po 4 minútach použite lyžičku na prelomenie krusty , ktorá sa vytvorí na povrchu kávy. Toto prelomenie umožní uvoľnenie arómy kávy. V tento moment môžeme ku každej šálke privoňať a všímať si rôzne vône.
4. Pomocou lyžice môžete tiež z povrchu šálok odrobiť zvyšky kávovej usadeniny. Vyčkajte zhruba 10 minút kým káva vychladne na príjemnú teplotu na pitie. Potom už len stačí vziať lyžicu a kávu nechať plynúť po celom jazyku. Pri cuppingu môžete kávu tiež vsrknúť, aby sa Vám káva dostala na všetky chuťové bunky v ústach.
5. Skúmajte chute a arómu , ktoré sa v priebehu celého cuppingu v káve uvoľňujú a porovnávajte ich s ostatnými vzorkami.
6. Po skončení ochutnávky diskutujte o rôznych kávach, porovnávajte ich a zaznamenajte si svoje postrehy.
Pamätajte, že hlavným cieľom cuppingu je preskúmať rôznorodosť chutí a vôní kávy. Buďte pripravení na nové zážitky a dajte sa do objavovania sveta kávy s otvorenou mysľou!
Profesionálna nerezová lyžica na šálkovanie od spoločnosti Kaffia.
Profesionálna nerezová lyžica na šálkovanie od spoločnosti Kaffia.
Dávkovacia miska Kaffia je praktická pomôcka na jednoduchšie váženie kávy alebo čaju.
Dávkovacia miska Kaffia je praktická pomôcka na jednoduchšie váženie kávy alebo čaju.
Profesionálna nerezová lyžica Motta.
Profesionálna nerezová lyžica Motta.
Profesionálna miska na šálky od spoločnosti Rhinowares.
Profesionálna miska na šálky od spoločnosti Rhinowares.
Kaffia Profesionálna digitálna baristická váha s dvoma režimami prípravy kávy pre ručné varenie a espresso.
Kaffia Profesionálna digitálna baristická váha s dvoma režimami prípravy kávy pre ručné varenie a espresso.
Kafiová lyžica na šálky
Dávkovacia miska Kaffia
Hrnčeková lyžica Motta
Hrnčeková miska Rhinowares
Kaffia Professional 2 kg / 0,1g