Vraj má silu kávy, je zdravý ako zelený čaj a chutí ako čokoláda. Dokážete ho správne pripraviť?

Yerba maté pochádza z Južnej Ameriky a pripravuje sa z listov paraguajského cesmínovníka, stromu, ktorý vyžaduje celkom špecifické podmienky (nadmorská výška 500 - 1000 metrov, vysoká vlhkosť a teplota 16 - 28 °C). Na svojom domovskom kontinente sa tento druh cesmíny vyskytuje najmä v južnej Brazílii a v severných oblastiach Argentíny a Paraguaja.

Yerba mate nám ako nápoj ponúka:

  • silné antioxidačné vlastnosti;
  • zvýšenú hladinu energie a lepšiu koncentráciu (vďaka obsahu kofeínu);
  • zníženie únavy (najmä svalovej) a zlepšenie svalovej kontrakcie, čím sa zvyšuje športový výkon;
  • antibakteriálne účinky;
  • zrýchlenie metabolizmu a podpora spaľovania tukov.

Ako pripraviť nápoj s toľkými blahodarnými účinkami?

YERBA MATÉ Z VRECÚŠKA

    Vyskúšajte si, ako sa dá pripraviť
  1. Vložte 1-2 čajové vrecúška yerba maté mierne navlhčené studenou vodou do šálky.
  2. Všetko zalejte horúcou vodou s teplotou približne 80 °C.
  3. Čaj nechajte lúhovať 5 minút a potom vrecúška vyberte.

YERBA MATÉ ČAJOVÝ ČAJ

  1. Do čajníka alebo French pressu nasypte 1-2 polievkové lyžice čaju yerba maté mierne navlhčeného studenou vodou.
  2. Všetko zalejte ¼ - ½ litrom horúcej vody s teplotou približne 80 °C.
  3. Po piatich minútach lúhovania čaj zlejte.

YERBA MATÉ TRADIČNĚ

Tradícia hovorí, že čaj yerba maté sa pripravuje v špeciálnej nádobe nazývanej kalabasa.

  1. Do kalabasy sa nasypú 2-3 čajové lyžičky čaju yerba maté mierne navlhčeného studenou vodou.
  2. Vložte do nádoby kovovú slamku nazývanú bombilla a pomaly, opatrne ju zalejte horúcou vodou s teplotou 80 °C.
  3. Nápoj popíjajte po dúškoch cez slamku. Počas pitia môžete vodu dopĺňať, sami uvidíte, či si čaj stále zachováva svoju typickú chuť.

Tí, ktorí majú radšej sladší čaj, si môžu yerba maté osladiť trochou kvalitného, ideálne nerafinovaného cukru. Vhodný je aj med, stévia alebo melasa.