Viete, kto je otcom obľúbenej flat white kávy? A aký príbeh sa skrýva za týmto dnes vyhľadávaným kávovým nápojom?
Pátranie po koreňoch nápoja známeho ako flat white nás zavedie k prapôvodcom a musíme sa vrátiť v čase do druhej polovice minulého storočia. Písal sa rok 1985, keď si majiteľ kaviarne v Sydney všimol, že popularita cappuccina pomaly klesá. Jeho zákazníci sa čoraz častejšie vracali k tradičnému espressu. Alan Preston preto začal vo svojom Moors Espresso Bare ponúkať kávu špeciálne pre nich, ktorú nazval flat white.
V jednoduchosti je sila
Čo je flat white? Keď sa stretnú dve espressá a našľahané mlieko, zrodí sa flat white. Niektoré zdroje uvádzajú ako krajinu pôvodu Nový Zéland, ale dnes by sme už ťažko vypátrali relevantné historické pramene. V konečnom dôsledku nejde ani tak o to, odkiaľ flat white pochádza, ako o to, či jeho chuť a špecifické vlastnosti spĺňajú vaše očakávania.
Čo by ste mali vedieť na jej prípravu?
- Kľúčom k úspechu je výber prémiovejkávy pri príprave espressa, inšpirujte sa našou ponukou.
- Pomôžeme vám aj s výberom kávovaru na prípravu toho najlepšieho espressa.
- Mlieko by sa malo používať plnotučné; tí, ktorí uprednostňujú rastlinné mlieka, môžu, samozrejme, siahnuť po sójovom, ovsenom alebo inom mlieku. Alternatívy mlieka do kávy si môžete kúpiť v najvyššej kvalite.
- Kto uvažuje o latte art, mal by určite začať zaobstaraním kvalitnej kanvičky na mlieko.
Recept na flat white kávu
- Pripravte si dve espressá, ktoré nalejte do šálky alebo špeciálneho pohára.
- Mlieko našľahajte na teplotu približne 60 °C. Nie je na škodu použiť špeciálny teplomer.
- Všimli ste si, ako skúsení baristi udierajú džbánom so šľahaným mliekom o pult a potom s ním trochu pohnú? Určite to urobte aj vy. Mlieko bude hladké, zamatové a zbavíte sa nežiaducich bubliniek.
- Mlieko opatrne nalejte do kávy.
- Ak si trúfate byť umelecky založení, môžete vyskúšať tzv. latte art a naliať mlieko do kávy a vytvoriť tak najrôznejšie tvary.
Porovnanie flat white vs. cappuccino
Rozdiel medzi kávou flat white a cappuccinom počíva predovšetkým vo vrstve mlieka a peny, ktorá sa používa na ich prípravu. Flatwhite pozostáva z espressa zmiešaného s mliekom obohateným o jemnú penu, ktorá mu dodáva hladkú a zamatovú konzistenciu. Cappuccino je tradičný taliansky kávový nápoj, ktorý pozostáva z espressa, horúceho mlieka a následne z vrstvy hustej mliečnej peny. Vrstva peny na vrchu cappuccina je zvyčajne výraznejšia ako pri flat white a často má na vrchu nejaký vzor kakaa alebo škorice. Zatiaľ čo flat white poskytuje jemnejšiu a menej intenzívnu chuť, cappuccino ponúka výraznejší kontrast medzi kávou a mliečnou penou.
Porovnanie flat white a latte
Flatwhite a latte sú dva obľúbené druhy kávových nápojov. Hlavným rozdielom je pomer kávy, mlieka a mliečnej peny. Latte obsahuje viac mlieka, vďaka čomu je menej intenzívne a má väčší objem mliečnej peny na povrchu. Latte sa tak často podáva vo väčšom pohári alebo šálke, zatiaľ čo flat white sa zvyčajne podáva v menšej širokej šálke.
Jedinečná zmes 5 druhov Arabiky zo Strednej a Južnej Ameriky doplnená o kvalitnú robustu pre espresso plné chuti, sily a kvalitnej cremy.
Jedinečná zmes 5 druhov Arabiky zo Strednej a Južnej Ameriky doplnená o kvalitnú robustu pre espresso plné chuti, sily a kvalitnej cremy.
Ručný pákový kávovar ROK EspressoGC dokáže pripraviť kávu bez použitia elektrickej energie , len silou vlastných rúk. Jednoduchý, odolný a štýlový kávovar s jedinečným vzhľadom pre absolútnu kontrolu pri príprave kávy. Nnaša vylepšená verzia.
Ručný pákový kávovar ROK EspressoGC dokáže pripraviť kávu bez použitia elektrickej energie , len silou vlastných rúk. Jednoduchý, odolný a štýlový kávovar s jedinečným vzhľadom pre absolútnu kontrolu pri príprave kávy.
Nnaša vylepšená verzia.
Aeropress na dokonalý pôžitok z filtrovanej kávy pod jemným tlakom. S Aeropressom pripravíte kávu najvyššej kvality, akú možno dosiahnuť v domácich podmienkach.
Aeropress na dokonalý pôžitok z filtrovanej kávy pod jemným tlakom. S Aeropressom pripravíte kávu najvyššej kvality, akú možno dosiahnuť v domácich podmienkach.
Legendárny moka kanvička Bialetti Moka Express od talianskej spoločnosti Bialetti na tradičnú prípravu silnejšej kávy. Vhodné pre 4 šálky, t. j. približne 190 ml.
Legendárny moka kanvička Bialetti Moka Express od talianskej spoločnosti Bialetti na tradičnú prípravu silnejšej kávy. Vhodné pre 4 šálky, t. j. približne 190 ml.
Espresso zmes Pura Vida, zrnková káva
Kávovar ROK EspressoGC strieborný
Kávovar Aeropress Aerobie so 100 filtrami
Bialetti Moka Express 4 moka kanvice
- Príprava kávy
- Príprava kávy vo french presse
- Príprava kávy Cold brew (studená káva)
- Príprava kávy v moka kanvici
- Príprava kávy v džezve
- Príprava kávy vo Vacuum pot
- Príprava filtrovanej kávy
- Príprava kávy - Espresso - kompletný manuál
- Príprava kávy v Aeropressu
- Príprava zelenej kávy s pražením
- Príprava vietnamskej kávy
- Nápoje z espressa
- Príprava kávy v Chemexu
- Príprava Yerba maté v kalabasu
- Ľadová káva na 6 spôsobov
- Príprava kávy frappé
- Príprava kávy batch brew
- Príprava kávy espresso tonic
- Príprava kávy cappuccino
- Príprava kávy caffe latte
- Príprava kávy latte macchiato
- Príprava espressa macchiato
- Príprava kávy ristretto
- Príprava kávy espresso doppio
- Príprava kávy americano
- Príprava kávy lungo