prípravy kávy, ktorá u nás nie je moc neznáma, avšak vo svete sa v nej dokonca súťaží. Káva z džezvy chutí úplne inak, než káva zo zalievané, či tlakové extrakcie. Usadenina sa tu neoddeľuje od extraktu, ako je to v prípade ostatných spôsobov prípravy.
Veľmi stará metódaTrochu zvláštne je tiež sladenie kávy a pridávanie korenia pri príprave, vychádza však z dlhej tradície. Káva z džezvy prirodzene obsahuje usadeninu v nápoji, čo nemusí všetkým vyhovovať. Tiež je nutné strážiť celý proces prípravy, aby nám káva nepretiekla :-) Prináša ale aj mnoho výhod viď nižšie.
Prečo džezva | Hrubosť mletia | Návod na prípravu | Všetko k príprave
PREČO SI pripravovať v džezve?
- odlišná chuť od iných spôsobov prípravy
- tradícia prípravy
- džezva sa tiež hodí ako ozdoba interiéru či kuchyne
- nenáročná údržba
Hrubosti mletia: veľmi jemné
Ideálne je zomlieť si kávu vždy čerstvú tesne pred každou prípravou. Na džezvu sa káva melie úplne jemne až na prach, také mletie v podstate doma nemožno na bežnom mlynčeku docieliť, preto možno buď odporučiť mletie v obchode (napríklad u nás). Pri domácom mletie môžete kávu namlieť hrubšie a potom rozdrviť v mažiari, prípadne zaobstarať jeden z mála vhodných mlynčekov ako je Lodos Istanbul .
AKO PRIPRAVIŤ KÁVU V DŽEZVE?
✔ Celkový čas prípravy: 3 minúty
✔ Množstvo kávy: ideálne 6 gramov / 50ml, káva z džezvy sa tradične pije v menších šálkach, avšak možno robiť aj väčšie porcie, je to len na vás :-)
Návod ako na prípravu kávy pomocou džezvy
- Na prípravu kávy v džezve je potrebný zomlieť kávové zrná čo najjemnejšie, až do podoby púdru, prípadne zaobstarať rovno už kávu namletou, například kávu Efendi z Turecka .
- Na prípravu tej správnej tureckej kávy so sladkou korenistou chuťou položte džezvu na zdroj tepla, pridajte cca 20ml vody, cukor a koreniny (napríklad kardamom). Počkajte, až sa voda s cukrom začne variť a vznikne karamel. Na jednu šálku kávy sa spravidla dávkujú dve lyžičky kávy a jedna lyžička cukru. Tento krok však môžete preskočiť a pripraviť v džezve iba samotnú kávu.
- Pridajte kávu a dolejte zvyšok vody do dvoch tretín džezvy.
- Počkajte, až sa káva začne variť a pokiaľ nedôjde pena až po okraj džezvy. Potom džezvu odoberieme z variča a malé množstvo peny pridáme do šálok.
- Kávu opäť privedieme k varu a opakujeme ešte dvakrát rovnaký postup. Kávu sme teda priviedli do varu 3x.
- Kávu z džezvy dáme chvíľku bokom a ponecháme 30s v pokoji tak, aby usadenina poklesla. Môžeme s ňou obiehať, aby sa káva zmyla zo stien.
- Kávu nalejeme do šálok.
CHCETE KÚPIŤ DŽEZVU ?
Ručne vyrobená medená džezva priamo z tureckého vidieka. Džezva je vykovaná tradičnou remeselnou metódou. Objem: 220-250 ml (ručná výroba, veľkosť sa môže mierne líšiť od kusu ku kusu)
Ručne vyrobená medená džezva priamo z tureckého vidieka. Džezva je vykovaná tradičnou remeselnou metódou.
Objem: 220-250 ml (ručná výroba, veľkosť sa môže mierne líšiť od kusu ku kusu)
Ručne vyrobená medená džezva priamo z tureckého vidieka. Džezva je vykovaná tradičnou remeselnou metódou. Objem: 140-160 ml (ručná výroba, veľkosť sa môže mierne líšiť od kusu ku kusu)
Ručne vyrobená medená džezva priamo z tureckého vidieka. Džezva je vykovaná tradičnou remeselnou metódou.
Objem: 140-160 ml (ručná výroba, veľkosť sa môže mierne líšiť od kusu ku kusu)
Ručne vyrobená medená džezva priamo z tureckého vidieka. Džezva je vykovaná tradičnou remeselnou metódou. Objem: 280-300 ml (ručná výroba, veľkosť sa môže mierne líšiť od kusu ku kusu)
Ručne vyrobená medená džezva priamo z tureckého vidieka. Džezva je vykovaná tradičnou remeselnou metódou.
Objem: 280-300 ml (ručná výroba, veľkosť sa môže mierne líšiť od kusu ku kusu)
Prémiová turecká mletá káva Efendi 250 g a ručne vyrobená medená džezva L (220-250ml) pre tradičnú a autentickú prípravu vynikajúcej tureckej kávy.
Prémiová turecká mletá káva Efendi 250 g a ručne vyrobená medená džezva L (220-250ml) pre tradičnú a autentickú prípravu vynikajúcej tureckej kávy.
Prémiová turecká káva Efendi určená špeciálne na prípravu v džezve, autentický zážitok z tradičnej praženej kávy arabica. Balenie: 250 g mletej kávy
Prémiová turecká káva Efendi určená špeciálne na prípravu v džezve, autentický zážitok z tradičnej praženej kávy arabica. Balenie: 250 g mletej kávy
Kaffia L (tradičná turecká)
Kaffia S (tradičná turecká)
Kaffia XL (tradičná turecká)
Turecký balíček
Turecká káva 250g Kurukahveci Mehmet Efendi
- Príprava kávy
- Príprava kávy vo french presse
- Príprava kávy Cold brew (studená káva)
- Príprava kávy v moka kanvici
- Príprava kávy vo Vacuum pot
- Príprava filtrovanej kávy
- Príprava kávy - Espresso - kompletný manuál
- Príprava kávy v Aeropressu
- Príprava zelenej kávy s pražením
- Príprava vietnamskej kávy
- Nápoje z espressa
- Príprava kávy v Chemexu
- Príprava Yerba maté v kalabasu
- Ľadová káva na 6 spôsobov
- Príprava kávy flat white
- Príprava kávy frappé
- Príprava kávy batch brew
- Príprava kávy espresso tonic
- Príprava kávy cappuccino
- Príprava kávy caffe latte
- Príprava kávy latte macchiato
- Príprava espressa macchiato
- Príprava kávy ristretto
- Príprava kávy espresso doppio
- Príprava kávy americano
- Príprava kávy lungo