Ako umlieť kávu? Na namletie kávy na správnu hrubosť musí byť mlynček na kávu správne nastavený. Je rozdiel medzi druhmi mlynčekov. Používané sú sekáčiky aj mlynčeky s mlecími kameňmi. Ak chcete docieliť niekoľko jemne sa odlišujúcich stupňov mletia, určite použite mlynček s mlecími kameňmi. Zo sekáčika nikdy nebude káva tak jemne namletá ako v ručnom mlynčeku a hrubosť nebude rovnomerná.
Aký mlynček na kávu použiť?
-
Používajte kvalitný ručný mlynček na kávu alebo elektrický mlynček s mlecími kameňmi
-
Sekáčiky na kávu nikdy neumelú kávu rovnomerne
-
Aj napriek tomu, že kúpa už namletej kávy nie je ideálnym variantom, stále je to lepšie, než použiť sekáčik
Každý spôsob prípravy kávy vyžaduje iný druh mletia. Čím kratší čas lúhovania zŕn, tým jemnejšie mletie.
Aké sú hrubosti mletia kávy pre konkrétnu prípravu?
Vyberte a naučte sa tú správnu mieru namletia kávy s ohľadom na používané spôsoby prípravy kávy.
1) Veľmi jemné mletie kávy
Veľmi jemné mletie kávy sa odporúča na prípravu tureckej kávy v džezve . Konzistencia je podobná hladkej múke či prášku.
-
džezva
2) Jemné mletie kávy
Jemné mletie kávy sa hodí na prípravu espressa . Hrubosť je ako jemnejšia kuchynská soľ. Pokiaľ kúpite už namletú kávu, pravdepodobne bude takto mletá.
-
Espresso
3) Stredne jemné mletie kávy
Stredne jemné mletie je asi najbežnejšie. Používa sa na moka kanvičku , prípravu v dripe alebo v aeropresse (pri dobe prípravy 2-3 min). Je trošku jemnejšia ako piesok, ale nie taká jemná, ako jemne mletá.
- Moka kanvička
-
Drip
-
Aeropress (doba prípravy 2-3 min)
4) Stredné mletie kávy
Stredné mletie je zlatý stred medzi jemným a hrubým mletím. Používa sa taktiež na drip , pri príprave vo vákuum pote alebo pre aeropress (3+ viac minút príprava). Konzistencia je ako piesok.
-
Vacuum pot
-
Aeropress (doba prípravy 3+ viac minút)
-
Drip
5) Stredne hrubé mletie kávy
Stredne hrubé mletie sa hodí na Chemex alebo Clever dripper . Hrubosť kávy je ako hrubý piesok (trochu hrubší ako stredné mletie).
-
Chemex
-
Clever dripper
6) Hrubé mletie kávy
Hrubé mletie sa odporúča profrench press . Takto namletá káva vyzerá ako morská soľ. Na prípravu vo frenchpresse je lepšie mať hrubšie namletú kávu – zrnká potom nepreniknú cez sitko do nápoja a usadenina zostane dole.
-
French press
- Cold brew
class="zvyraznenie-odsadené">
TIP: Určite sa nebojte experimentovať! Oplatí sa pomlieť kávu čerstvú a časom dostanete do oka jemné odlíšenie jednotlivých hrubostí.
Vyberte si z našej ponuky kvalitných mlynčekov na kávu .
Najnovšia verzia ručného mlynčeka Hario Canister (CMHN-4 ) s keramickými mlecími kameňmi, nastaviteľnou hrubosťou mletia a veľkou uzavretou nádobou na uchovávanie čerstvo namletej kávy.
Najnovšia verzia ručného mlynčeka Hario Canister (CMHN-4 ) s keramickými mlecími kameňmi, nastaviteľnou hrubosťou mletia a veľkou uzavretou nádobou na uchovávanie čerstvo namletej kávy.
Elektrický mlynček Baratza Encore s kónickými mlecími kameňmi je vhodný na všetky alternatívne prípravy filtrovanej kávy a espressa. Farba: čierna.
Elektrický mlynček Baratza Encore s kónickými mlecími kameňmi je vhodný na všetky alternatívne prípravy filtrovanej kávy a espressa. Farba: čierna.
Ručný mlynček od austrálskej značky Rhinowares je ideálnou voľbou pre náročných milovníkov deep L na cestách alebo aj doma.
Ručný mlynček od austrálskej značky Rhinowares je ideálnou voľbou pre náročných milovníkov deep L na cestách alebo aj doma.
Elektrický mlynček Wilfa Svart WSCG-2 od nórskej značky Wilfa s ľahko nastaviteľnou hrubosťou na alternatívnu prípravu kávy.
Elektrický mlynček Wilfa Svart WSCG-2 od nórskej značky Wilfa s ľahko nastaviteľnou hrubosťou na alternatívnu prípravu kávy.
Hario Mini Mill Slim PLUS je nová verzia obľúbeného mlynčeka Mini Mill Slim s vylepšenou šesťhrannou rukoväťou v elegantnom tmavom dymovom vyhotovení.
Hario Mini Mill Slim PLUS je nová verzia obľúbeného mlynčeka Mini Mill Slim s vylepšenou šesťhrannou rukoväťou v elegantnom tmavom dymovom vyhotovení.
Kanistrový mlynček Hario (CMHN-4)
Mlynček Baratza Encore čierny
Mlynček na kávu Rhinowares Ceramill
Elektrický mlynček Wilfa Svart WSCG-2 strieborný
Hario MINI MILL SLIM PLUS (MSS-1DTB)
- Ďalšie metódy prípravy kávy
- Príprava kávy vo french presse
- Príprava kávy Cold brew (studená káva)
- Príprava kávy v moka kanvici
- Príprava kávy v džezve
- Príprava kávy vo Vacuum pot
- Príprava filtrovanej kávy
- Príprava kávy - Espresso - kompletný manuál
- Príprava kávy v Aeropressu
Príprava zelenej kávy s pražením - Príprava vietnamskej kávy
- Nápoje z espressa
- Príprava kávy v Chemexe
- Príprava yerba maté v kalabase
- Ľadová káva - recepty na 6 spôsobov
- Príchute do kávy
- Príprava kávy flat white
- Príprava kávy frappé
- Príprava kávy batch brew
- Príprava kávy espresso tonic
- Príprava kávy cappuccino
- Príprava caffe latte
- Príprava latte macchiato
- Príprava espresso macchiato
- Príprava kávy ristretto
- Príprava espresso doppio
- Príprava kávy americano
- Prípravakávy lungo