Čo je french press? French press je perfektný vynález, pomocou ktorého si doma pripravíte koľkokrát lepšiu kávu, než akú dostanete v kaviarni. Obstarávacia cena sa pritom pohybuje už v poriadku pár eur, samozrejme záleží na značke a prevedenie.
Výhody | Hrubosť mletia | Návod k príprave | Všetko na prípravu
French press je rozhodne skvelá voľba pre všetkých, ktorí radi pijú klasického turka a chceli by si začať kávu pripravovať kvalitnejšie metódou. Káva by sa na rozdiel od turka mala extrahovať iba niekoľko málo minút. Potom sa do nej vylučujú zo usadeniny aj látky, ktoré nie sú chutné a ani zdravé pre naše trávenie. Vo frenchpresse si kávu pripravíte rovnako ako "turka" - namletú kávu len zalejete horúcou vodou. Potom však kávu vďaka sitku prefiltrujete. Káva tak bude čistejšie a chutnejšie.
Za veľmi málo peňazí dostanete rozhodne chutnú kávu. Stačí dodržiavať niekoľko základných pravidiel pre prípravu, ktoré sú spoločné pre všetky frenchpressy, nehľadiac na cenu, značku či veľkosť.
VÝHODY FRENCH PRESSU
- nízka obstarávacia cena
- velmi snadná príprava
- nenáročná údržba
- nemusíte dokupovať žiadne filtre a pod.
- máte perfektnú kontrolu nad teplotou vody a časom extrakcie
HRUBOSŤ MLETIA: hrubé
Ideálne je zomlieť kávu vždy čerstvú tesne pred každou prípravou. Na frenchpress sa káva melie pomerne hrubo a to na konzistenciu cukru kryštál. Ak by ste mali vo výslednom nápoji väčšie množstvo jemné kávovej usadeniny, odporúčame nabudúce mlieť kávu ešte hrubšie.
Ako pripraviť kávu vo french press?
✔ Celkový čas prípravy vo french presse: 4 minúty
✔ Objem kávy: pre 300ml (pre väčší objem voľte viac kávy)
✔ Množstvo kávy: 18g (pomer 6 gramov / 100ml)
Návod ako na prípravu kávy pomocou french press
- Pripravte si vodu s teplotou 93-95 ° C. Vodu používajte ideálne filtrovanú.
- Nameľte si čerstvo praženú kávu v množstve 6 gramov / 100ml vody, avšak možno robiť kávu aj slabšie či silnejšie, podľa vašu preferencie. Káva by mala byť namletá hrubo a to na konzistenciu cukru kryštál.
- Do nádobky french presse nasypte zodpovedajúce množstvo kávy a zalejte cca 100 ml vody. Dobre premiešajte a počkajte 30 sekúnd. Tento krok možno preskočiť, avšak zbavuje kávu prebytočného CO2, ktorý najmä čerstvo praženej kávy obsahujú. CO2 zabraňuje dokonalé extrakciu chuťou, preto je dobré sa ho takto zbaviť pred kompletným zaliatím.
- Dolejte zbytok vody a nechajte extrahovať 3 minúty, kávu nemiešajte.
- Kávu zamiešajte a počkajte 1 min až klesne kávovina dole.
- Pote piest stlačte dole. Nemusíte na neho nijako tlačiť, piest neslúži na to, aby kávu stláčal, tj. Vypotil z nej posledný zvyšok vody, tieto chute v káve nechceme.
- Kávu ihneď celú zlejte a servírujte. Káva by nemala zostať vo frenchpress, aby sa už ďalej nelouhovala.
podkategórie
Často kladené otázky o príprave french pressu:
Otázka 1: Aký druh mletej kávy mám použiť na prípravu vo french presse?
Odpoveď: Vyskúšajte si, ako sa dá pripraviť kávový prášok z french pressu.
Otázka 2: Aký je správny pomer kávy a vody pri použití french pressu?
Odpoveď: Zvyčajne sa odporúča pomer 1:15, t. j. 1 gram kávy na 15 ml vody. Na prípravu štandardného 1 litrového french pressu použite približne 60 gramov mletej kávy a 900 ml vody.
Otázka 3: Aká je odporúčaná teplota vody na prípravu kávy vo french presse?
Odpoveď: Teplota vody by sa mala pohybovať medzi 93 a 96 °C. Ak používate kanvicu s teplomerom, môžete teplotu ľahko sledovať. Ak nie, nechajte vriacu vodu 30 sekúnd odpočívať a potom ju nalejte do french pressu.
Otázka 4: Ako dlho by mala trvať infúzia pri príprave kávy vo french presse?
Odpoveď: Zvyčajne sa odporúča lúhovať 4 až 5 minút. S časom lúhovania sa však môžete pohrať podľa toho, ako chcete, aby vaša káva chutila.
Otázka 5: Aké sú najčastejšie chyby pri príprave kávy vo french presse?
Odpoveď: Medzi najčastejšie chyby patrí použitie príliš jemne namletej kávy, nedostatočné množstvo kávy alebo príliš krátky čas lúhovania.
CHCETE KÚPIŤ FRENCH PRESS?
Luxusný nerezový french press Bialetti s objemom 350 ml na jednoduchú prípravu čerstvej kávy. S obrázkom figuríny Bialetti.
Luxusný nerezový french press Bialetti s objemom 350 ml na jednoduchú prípravu čerstvej kávy. S obrázkom figuríny Bialetti.
Náhradná sklenená nádoba pre french press Bialetti a Bialetti Preziosa 350 ml.
Náhradná sklenená nádoba pre french press Bialetti a Bialetti Preziosa 350 ml.
Nerezový french press so štýlovým dizajnom. Jednoduchý a obľúbený spôsob prípravy kvalitnej kávy.
Nerezový french press so štýlovým dizajnom. Jednoduchý a obľúbený spôsob prípravy kvalitnej kávy. Objem: 600 ml
Nerezový french press so štýlovým dizajnom. Jednoduchý a obľúbený spôsob prípravy kvalitnej kávy.
Nerezový french press so štýlovým dizajnom. Jednoduchý a obľúbený spôsob prípravy kvalitnej kávy. Objem: 800 ml
Cestovný lis Espro s dvojitou stenou z nehrdzavejúcej ocele na prípravu frenchpressu kdekoľvek na cestách. Patentovaný dvojitý mikrofilter zaisťuje bohatú chuť bez kávovej usadeniny. Samotná termoska s objemom 450 ml.
Cestovný lis Espro s dvojitou stenou z nehrdzavejúcej ocele na prípravu frenchpressu kdekoľvek na cestách. Patentovaný dvojitý mikrofilter zaisťuje bohatú chuť bez kávovej usadeniny. Samotná termoska s objemom 450 ml.
French press Bialetti Preziosa 350 ml
Náhradná sklenená nádoba 350 ml Bialetti...
French press 600 ml Kaffia Gourmet z nerezovej...
Objem: 600 ml French press 800ml Kaffia Gourmet z...
Objem: 800 ml Frenchpress Espro P1 Travel Press 300 ml
- Príprava kávy
- Príprava kávy Cold brew (studená káva)
- Príprava kávy v moka kanvici
- Príprava kávy v džezve
- Príprava kávy vo Vacuum pot
- Príprava filtrovanej kávy
- Príprava kávy - Espresso - kompletný manuál
- Príprava kávy v Aeropressu
- Príprava zelenej kávy s pražením
- Príprava vietnamskej kávy
- Nápoje z espressa
- Príprava kávy v Chemexu
- Príprava Yerba maté v kalabasu
- Ľadová káva na 6 spôsobov
- Príprava kávy flat white
- Príprava kávy frappé
- Príprava kávy batch brew
- Príprava kávy espresso tonic
- Príprava kávy cappuccino
- Príprava kávy caffe latte
- Príprava kávy latte macchiato
- Príprava espressa macchiato
- Príprava kávy ristretto
- Príprava kávy espresso doppio
- Príprava kávy americano
- Príprava kávy lungo