Nadmorská výška: 1 730 m n. m.
Región: El Agrado, Piendamo, Cauca
Odroda: Colomba, Castillo a Caturra
Farma : El Agrado
Skóre pri kupovaní: 87,5
Spracovanie: med
Pražiareň: Beansmith
Čo je gurmánska kávová špecialita?
Je to výberová káva, ktorú sme starostlivo vybrali a pražiareň Beansmith ju pre nás upražila. Existuje mnoho definícií, SCA (Select Coffee Association) konkrétne uvádza, že ide o kávu, ktorá v odbornom hodnotenízískala najmenej 80 bodov zo 100 a neobsahuje žiadne významné chuťové chyby. Pri našich výberových kávach vždy nájdete aj 100 % transparentnosť (farmy, dovozca, pražiareň a predajca).
Čo je na našich výberových kávach iné?
Nečakajte výraznú horkosť kávy, pretože sú pražené ľahšie ako bežné kávy. Spravidla v nich nájdete viac ovocných chutí. Všetky naše kávy sú primárne určené na domácu prípravu ako filtrovaná káva, ale to neznamená, že nemôžu byť zaujímavé v moka kanvici.
Prečo sme si vybrali práve túto kávu? Spracovanie medu nie je v Kolumbii bežné
Spracovanie medu, je veľmi zaujímavá metóda odlupovania zrna od šupky, pričom na zrne zostáva trochu dužiny. Káva sa potom suší s týmto zvyškom a potom sa praží tu v Českej republike. Tá trocha šupky práve dodáva zaujímavú bobuľovitú a sladkú chuť.
Informácie od pestovateľa
Združenie Asociación de Caficultores del Centro del Cauca por la Paz - ACC má 77 členov s priemernou rozlohou 1,5 hektára, s nadmorskou výškou od 1 700 do 2 100 metrov, a každý člen, ktorý vstúpil, je presvedčený o sile združenia, ktorého hlavným cieľom je boj proti chudobe a sociálnym konfliktom v regióne. Združenie pomáha svojim členom s obchodnými stratégiami a technológiami súvisiacimi s pestovaním; každý člen má však možnosť rozhodnúť sa, ako spracuje svoju kávu pomocou inovatívnych fermentácií.
Odrody kávy, ktoré členovia pestujú, sú castillo, cenicafé, tabi, bourbon, caturra a colombia.
Väčšina sušenia sa vykonáva pomocou parabolických a mechanických síl.
Spracovanie kávy
1) Káva sa zbiera veľmi zrelá, takže obsah cukru je vyšší.
2) Proces plávajúcej kávy: plávajúce kávy sa odstránia, aby na spracovanie zostali len zrelé kávy.
3) Proces fermentácie čerešní počas 12 hodín v premývacej nádrži.
4) Káva sa pomelie a umiestni sa do prijímacieho tanku na 36-hodinovú fermentáciu v muscilage.
5) Proces sušenia: Čerešne sa premiestnia do parabolického sušiaceho systému, kým sa nedosiahne 10 % vlhkosti (5 - 6 dní).