Zvlášť v teplých letných dňoch človek ocení ľadovej alternatívy kávy. Existuje ich nespočetné množstvo druhov líšiacich sa prípravou aj servírovaním. Niektoré z nich sú pripravené na konzumáciu ihneď, u iných si počkáte pokojne aj niekoľko hodín. Studené kávové nápoje sú vhodné na experimentovanie viac, než ktorékoľvek iné. Fantasia sa tu určite medze nekladú. V nasledujúcom článku vám však predstavíme základné druhy ľadovej kávy.
Cold brew
Na prípravu je cold brew veľmi jednoduchá alternatíva. Jedná sa o kávu extrakcia za studena. Na prípravu cold brew vám postačí Frenchpress či využite špeciálne kanvicu Hario Mizudashi. Do kávovaru dáte hrubo namletú kávu a zalejete studenou vodou. Nádobu zakryte a nechajte pri izbovej teplote alebo v chladničke extrahovať najmenej 12 hodín. Potom už len stačí klasicky prefiltrovať. Takto pripravená káva má nižšiu aciditu a je sladšie. Môžete jej podávať len tak alebo s mliekom či na ľade.
Viac o príprave si môžete prečítať v našom článku: Studená káva tzv. Cold brew
Prekvapkávaná káva na ľad (iced pour over)
Postup je skoro rovnaký, ako keď si pripravujete svoju obľúbenú prekvapkávanú kávu cez dripper. V nádobe na kávu je však umiestnený ľad, na ktorý káva prekvapkáva a tým sa ochladzuje. Doba extrakcie aj ideálna teplota vody okolo 93 ° C zostáva rovnaká. Na prípravu môžete použiť obyčajný dekanter či kadičku alebo špeciálny kanvicu Hario s dávkovačom na ľad.
Cold drip
Jedná sa bezpochyby o najefektnejšie prípravu studenej kávy. Pre metódu cold drip sa používa špeciálny prekvapkávací sada pripomínajúce laboratórne pomôcky. Skladá sa z nádoby na ľadovú vodu s ventilom, zásobníka na kávu s filtrom a servírovacie kanvičky. Ventil sa nastaví tak, aby ľadová voda pomaly kvapkala na kávu, skrz ktorú potom preteká do servírovacej nádoby. Celý cold drip proces trvá približne 5 hodín, v závislosti od drsnosti kávy.
Vyskúšajte netradičné prípravu pomocou Hario clear water dripper
Espresso na ľade
Jedná sa o najjednoduchší možnú prípravu ľadového kávového nápoja. Jednoducho naplníte pohárik ľadom a prelejete cez ňu espresso. Jednoduché, ale dobré a zaručene osvieži!
Kávovar Hario Mizudashi na prípravu ľadovej kávy extrakciou za studena. Objem 600 ml.
Kávovar Hario Mizudashi na prípravu ľadovej kávy extrakciou za studena. Objem 600 ml.
Kávovar Hario Mizudashi na prípravu ľadovej kávy extrakciou za studena. Zväzok 1l.
Kávovar Hario Mizudashi na prípravu ľadovej kávy extrakciou za studena. Zväzok 1l.
Kávovar na ľadovú kávu Hario V60 Fretta na jednoduchú prípravu osviežujúcej ľadovej kávy s vynikajúcou chuťou.
Kávovar na ľadovú kávu Hario V60 Fretta na jednoduchú prípravu osviežujúcej ľadovej kávy s vynikajúcou chuťou.
KávovarHario Clear Water Dripper na prípravu fantastickej studenej kávy a nádhernej podívanej.
KávovarHario Clear Water Dripper na prípravu fantastickej studenej kávy a nádhernej podívanej.
Kávovar na studenú kávu Hario Mizudashi 600 ml
Hario Mizudashi 1l kávovar na prípravu studenej...
Kávovar na ľadovú kávu Hario V60 Fretta - sada...
Hario Clear Water Dripper WDC-6
frappé
Túto kávu pozná snáď každý, kto kedy bol na dovolenke v Grécku. Vznikla úplnou náhodou v 50. rokoch v Grécku, nahradením kakaa v Shakey pre deti za instantnú kávu. Na prípravu frappé stačí instantná káva, cukor na ochutenie, studená voda a shaker či mixér. Všetky ingrediencie vyšľaháme do peny ktorú potom dolejeme studenou vodou či mliekom. Podávame ideálne na ľade v pohári so slamkou.
Existujú rôzne alternatívne prípravy frappé, kedy sa napríklad ľad či mlieko pridávajú už do mixéra. Alternatívou tohto nápoja je frappé freddo či espresso Fredo, pri ktorého príprave sa používa namiesto instantnej kávy espresso.
Affogato
Jedná sa už skôr o dezert než kávu. Nie je prekvapením, že táto affogato dobrota pochádza z Talianska, jej základom je kopček smotanovej zmrzliny, ktorá je preliaty šálkou espresa. Na zmrzline určite nešetrite a vyberte tú vyrobenú z pravej smotany. Najčastejšie je affogato podávané s vanilkovou zmrzlinou, ale s príchuťami môžete experimentovať.
- Príprava kávy
- Príprava kávy vo french presse
- Príprava kávy Cold brew (studená káva)
- Príprava kávy v moka kanvici
- Príprava kávy v džezve
- Príprava kávy vo Vacuum pot
- Príprava filtrovanej kávy
- Príprava kávy - Espresso - kompletný manuál
- Príprava kávy v Aeropressu
- Príprava zelenej kávy s pražením
- Príprava vietnamskej kávy
- Nápoje z espressa
- Príprava kávy v Chemexu
- Príprava Yerba maté v kalabasu
- Príprava kávy flat white
- Príprava kávy frappé
- Príprava kávy batch brew
- Príprava kávy espresso tonic
- Príprava kávy cappuccino
- Príprava kávy caffe latte
- Príprava kávy latte macchiato
- Príprava espressa macchiato
- Príprava kávy ristretto
- Príprava kávy espresso doppio
- Príprava kávy americano
- Príprava kávy lungo