na espresso. A cappuccino - kapučíno, ako ho dnes poznáme, sa bez tradičného espressa rozhodne nezaobíde.
Píše sa rok 1805 Napoleona čaká víťazstvo v bitke pri Slavkove a vo viedenských kaviarňach môžu milovníci kávy prvýkrát počuť slovo „kapuziner“. Názov podľa všetkého odkazoval na hnedú farbu mníšskeho šatu radu kapucínov. Podľa množstva zdrojov išlo o predchodcu dnešného cappuccina a išlo v podstate o kávu so smotanou a cukrom. Stále ale ešte zostáva skoro celé storočie do chvíle, keď uzrie svetlo sveta prvý prístrojCAPPUCCINO – káva, ktorá má pod čiapkou
Prvé zmienky o cappuccine v dnešnej podobe spadajú do tridsiatych rokov minulého storočia, kedy si Taliani vychutnávali kávu s našľahanou smotanou a škoricovým či čokoládovým posypom. O pár rokov neskôr už pustošila Európu a nielen ju druhá svetová vojna, nedal sa teda očakávať rozvoj kávovej ani žiadnej inej kultúry. Ale doba povojnová už sa niesla v znamení narastajúcej popularity nápoja, ktorý si vzápätí obľúbili najmä Briti.
Pôvodnému „kapuzinerovi“ u nás teraz hovoríme viedenská káva, zatiaľ čo espressu s horúcim a napeneným mliekom zostal názov cappuccino. Po úspešnom ťažení naprieč Európou, južnou Amerikou a Austráliou oslavovalo svoj veľký boom v rokoch osemdesiat v Spojených štátoch. Asi netreba zdôrazňovať, že nemalý podiel na tom mala spoločnosti Starbucks.
Vy ale rozhodne nemusíte chodiť do kaviarne zakaždým, keď dostanete chuť na výborný nápoj s čiapkou z mliečnej peny. Cappuccino si môžete pripraviť aj doma.
Cappuccino doma krok za krokom
- Najprv si ohrejte mlieko. Správnu teplotu spoznáte, keď po okrajoch stúpajú drobné bublinky. Mlieko by sa každopádne nemalo úplne variť. Vo fáze „bubliniek“ ho odstavte zo sporáka.
- Teraz ho dobre našľahajte.
- A je čas pripraviť si výborné, kvalitné espresso.
- K hotovému espressu pridajte horúce mlieko a mliečnu penu tak, aby 1/3 celkového objemu nápoja tvorila káva, 1/3 horúce mlieko a 1/3 mliečna pena.
Kvalitné kapucino si rozhodne zaslúži príslušnú šálku, takže neváhajte a nahliadnite do našej ponuky.
Komu chýba kávovar na espresso, určite si u nás tiež vyberie. Ak si potrpíte na tradíciu a históriu, venujte pozornosť najmä kávovarom značky Bezzera. Nejde o zhodu mien, ale naozaj o spoločnosť, založenú Luigim Bezzerou – mužom, ktorý uvaril prvé espresso.
A ak má vaše prvotriedne espresso dostať tú správnu mliečnu čiapku, porozmýšľajte, či nepotrebujete kvalitné napeňovač mlieka.
So správnym vybavením a báječnou kávou si môžete dokonalé cappucino pripraviť, kedykoľvek naň dostanete chuť.
Brazília je svetová jednotka v produkcii a exporte mimoriadne kvalitnej zrnkovej kávy . Vôbec najznámejšia a najobľúbenejšia je 100% Arabica Brazília Santos.
Brazília je svetová jednotka v produkcii a exporte mimoriadne kvalitnej zrnkovej kávy . Vôbec najznámejšia a najobľúbenejšia je 100% Arabica Brazília Santos.
Káva Lavado z pohoria na juhovýchode Kuby vás prekvapí téměř nulovou aciditou a výraznou chuťou horkej čokolády a karamelu.
Káva Lavado z pohoria na juhovýchode Kuby vás prekvapí téměř nulovou aciditou a výraznou chuťou horkej čokolády a karamelu.
S napeňovačom mlieka od talianskej značky Bialetti vytvoríte krásne hustú, zamatovú mliečnu penu pre domáce cappuccino alebo caffé latte. Kapacita na 166 ml mlieka (nádoba je 3-krát väčšia).
S napeňovačom mlieka od talianskej značky Bialetti vytvoríte krásne hustú, zamatovú mliečnu penu pre domáce cappuccino alebo caffé latte. Kapacita na 166 ml mlieka (nádoba je 3-krát väčšia).
Porcelánová šálka na cappuccino s objemom 200 0ml . Obsahuje aj podšálku . Farba: šedá .
Porcelánová šálka na cappuccino s objemom 200 0ml . Obsahuje aj podšálku . Farba: šedá .
Profesionálny teplomer na mlieko z nehrdzavejúcej ocele Motta na dokonalú kontrolu teploty šľahaného mlieka.
Profesionálny teplomer na mlieko z nehrdzavejúcej ocele Motta na dokonalú kontrolu teploty šľahaného mlieka.
Brazília Santos, zrnková káva arabica
Kuba Lavado, zrnková káva arabica
Napeňovač mlieka Bialetti Tuttocrema 166 ml
Šálek na cappuccino Kaffia 200ml - Šedá
Teplomer na mlieko Motta
- Príprava kávy
- Príprava kávy vo french presse
- Príprava kávy Cold brew (studená káva)
- Príprava kávy v moka kanvici
- Príprava kávy v džezve
- Príprava kávy vo Vacuum pot
- Príprava filtrovanej kávy
- Príprava kávy - Espresso - kompletný manuál
- Príprava kávy v Aeropressu
- Príprava zelenej kávy s pražením
- Príprava vietnamskej kávy
- Nápoje z espressa
- Príprava kávy v Chemexu
- Príprava Yerba maté v kalabasu
- Ľadová káva na 6 spôsobov
- Príprava kávy flat white
- Príprava kávy frappé
- Príprava kávy batch brew
- Príprava kávy espresso tonic
- Príprava kávy caffe latte
- Príprava kávy latte macchiato
- Príprava espressa macchiato
- Príprava kávy ristretto
- Príprava kávy espresso doppio
- Príprava kávy americano
- Príprava kávy lungo