Napenené, s úžasnou vôňou - to je frappé - kávový nápoj, ktorý počas leta kraľuje v mnohých kaviarňach.
Nekde sa stretnete aj s názvom grécke frappé, ktorý odkazuje na krajinu pôvodu. Kto by to bol povedal, že v roku 1957 na medzinárodnom veľtrhu v Solúne zamestnanec spoločnosti Nestlé namiešal vôbec prvé frappé.
FRAPPÉ - osviežujúca káva zo slnečného Grécka
Dimitris Vakondios si chcel počas krátkej prestávky dopriať šálku kávy. Bohužiaľ však nemal prístup k horúcej vode. Namiesto toho mu bol ponúknutý šejker, v ktorom sa pripravoval nový čokoládový nápoj Nestlé pre deti. Dimitris sa rozhodol improvizovať. V šejkri zmiešal instantnú kávu so studenou kávou a frappé bolo na svete.
Pred príchodom osemdesiatych rokov sa z neho stal národný kávový nápoj Grécka. Dnes má niekoľko rôznych podôb. Mení sa obsah cukru, mení sa pomer mlieka (zvyčajne speneného) a vody (pôvodná verzia neobsahovala žiadne mlieko) a niekedy sa do nej primiešavajú rôzne likéry a príchute. Skutočnou stálicou je slamka umiestnená vo vysokom pohári na frappé.
Je už presolené? Ako si pripraviť frappé? Potom je najvyšší čas pridať...
Príprava - Recept na frappé
- Do šejkra dajte 2-3 čajové lyžičky instantnej kávy, pridajte trstinový cukor podľa chuti, 10 polievkových lyžíc veľmi studenej vody a dobre vyšľahajte.
- Presuňte frappé zo šejkra do vysokého pohára, do ktorého ste predtým pridali niekoľko kociek ľadu.
- Ak chcete nápoj ochutiť mliekom, teraz je čas pridať príslušné množstvo speneného mlieka.
- Nakoniec ešte ikonickú slamku a máte hotovo.
Poznámka: pôvodná verzia receptu na frappé sa pripravuje z instantnej kávy, ale v súčasnosti milovníci silnej kávy často pripravujú frappé z vychladeného espressa. Je len na vás, ktorú verziu si vyberiete.
Ak chcete pridať mlieko, určite si pozrite našu ponuku napeňovačov.
A tí, ktorí uprednostňujú rastlinné alternatívy mlieka, majú tiež z čoho vyberať.
A teraz si môžete vychutnať nápoj, ktorý symbolizuje bezstarostnosť letných prázdnin, dlhé teplé večery, leňošenie na pláži a dovolenkovú pohodu.
Porovnanie prípravy kávy frappé s inými druhmi studenej a ľadovej kávy:
Na druhej strane máme taliansky koktail z ľadovej kávy - affogato. Ide o harmonickú kombináciu zmrzliny a espressa. Má bohatú krémovú konzistenciu s nádychom lahodnej kávovej chuti. Affogato je káva a dezert v jednom a často ho nájdete na jedálnych lístkoch talianskych zmrzlinární a kaviarní.
Existuje aj káva freddo, ktorá je obľúbená najmä v južnej Európe. Ide o ľadové espresso alebo ľadové cappuccino, ktoré je jednoduché, ale osviežujúce a ponúka osobitý zážitok z kávy.
Nezabúdame ani na americký hit ľadovej kávy - cold brew. Táto káva sa pripravuje niekoľkohodinovou extrakciou za studena, vďaka čomu má jemnejší a menej horký profil.
Nakoniec, nitro káva je ďalším studeným nápojom, ktorý ponúka úplne iný zážitok. Nitro je studená varená káva sýtený dusíkom, ktorý jej dodáva zamatovo hladkú štruktúru a krémovú penu na povrchu.
Pri porovnávaní frappé s týmito druhmi kávy je dôležité vziať do úvahy, že frappé je jedinečné svojou penivosťou a vyváženou chuťou. Na druhej strane, ak hľadáte niečo bohatšie a viac pripomínajúce dezert, affogato môže byť to pravé. Freddo a cold brew sú skvelé, ak dávate prednosť silnejšej chuti kávy.
Brazília je svetová jednotka v produkcii a exporte mimoriadne kvalitnej zrnkovej kávy . Vôbec najznámejšia a najobľúbenejšia je 100% Arabica Brazília Santos.
Brazília je svetová jednotka v produkcii a exporte mimoriadne kvalitnej zrnkovej kávy . Vôbec najznámejšia a najobľúbenejšia je 100% Arabica Brazília Santos.
Hario Mini Mill Slim PLUS je nová verzia obľúbeného mlynčeka Mini Mill Slim s vylepšenou šesťhrannou rukoväťou v elegantnom tmavom dymovom vyhotovení.
Hario Mini Mill Slim PLUS je nová verzia obľúbeného mlynčeka Mini Mill Slim s vylepšenou šesťhrannou rukoväťou v elegantnom tmavom dymovom vyhotovení.
Dizajnová šálka na kávu z dvojitého skla. Neobvyklý dizajn šálok zabezpečuje tepelnú izoláciu, takže vás nepáli. Vysoko odolné borosilikátové sklo!
Dizajnová šálka na kávu z dvojitého skla. Neobvyklý dizajn šálok zabezpečuje tepelnú izoláciu, takže vás nepáli. Vysoko odolné borosilikátové sklo!
Profesionálny teplomer na mlieko z nehrdzavejúcej ocele Motta na dokonalú kontrolu teploty šľahaného mlieka.
Profesionálny teplomer na mlieko z nehrdzavejúcej ocele Motta na dokonalú kontrolu teploty šľahaného mlieka.
Brazília Santos, zrnková káva arabica
Hario MINI MILL SLIM PLUS (MSS-1DTB)
Pohár Kaffia Thermo 220 ml
Teplomer na mlieko Motta
- Príprava kávy
- Príprava kávy vo french presse
- Príprava kávy Cold brew (studená káva)
- Príprava kávy v moka kanvici
- Príprava kávy v džezve
- Príprava kávy vo Vacuum pot
- Príprava filtrovanej kávy
- Príprava kávy - Espresso - kompletný manuál
- Príprava kávy v Aeropressu
- Príprava zelenej kávy s pražením
- Príprava vietnamskej kávy
- Nápoje z espressa
- Príprava kávy v Chemexu
- Príprava Yerba maté v kalabasu
- Ľadová káva na 6 spôsobov
- Príprava kávy flat white
- Príprava kávy batch brew
- Príprava kávy espresso tonic
- Príprava kávy cappuccino
- Príprava kávy caffe latte
- Príprava kávy latte macchiato
- Príprava espressa macchiato
- Príprava kávy ristretto
- Príprava kávy espresso doppio
- Príprava kávy americano
- Príprava kávy lungo