Nadmorská výška: 1300-1600 m n. m.
Spôsobspracovania: anaeróbne prirodzene spracované
Región: Sumatra
Odroda:
Farma: Rakyat Farm a približne 15 okolitých pestovateľov
Majiteľ: Aulia Kahpi
Balenie: 250 g
Pražiareň: Beansmith's
Čo je GourmetCoffee Specialty?
Je to skutočný výber kávy, ktorú pre nás starostlivo vybrali a upražili vybrané pražiarne spoločnosti Beansmith. Existuje mnoho definícií, jedna z tých konkrétnejších od SCA (Select Coffee Association) uvádza, že ide o kávy, ktoré v odbornom hodnotení získali aspoň 80 bodov zo 100 a nemajú presne uvedené chuťové chyby. Pri našich výberových kávach nájdete aj 100 % transparentnosť (farmy, dovozca, pražiareň a predajca).
Čo je na našich výberových kávach iné?
Nečakajte výraznú horkosť kávy, pretože sú pražené ľahšie ako bežné kávy. Spravidla v nich nájdete viac ovocných chutí. Všetky naše kávy sú primárne určené na domácu prípravu ako filtrovaná káva, ale to neznamená, že nemôžu byť zaujímavé v moka kanvici.
Čím nás táto káva zaujala?
Indonézia je sama o sebe zaujímavou destináciou pre výberovú kávu a anaeróbne fermentovaná káva nám v portfóliu chýbala. Čo je to v skratke anaeróbna fermentácia? Anaeróbna fermentácia spočíva v tom, že sa kávové čerešne umiestnia do prostredia s obmedzeným prístupom kyslíka a tam fermentujú. Tento proces zvýrazňuje mnohé chute kávy. Výsledné chute tak môžu byť dosť divoké. V každom prípade sa oplatí túto špecialitu vyskúšať.
Tip na prípravu
Nepíšeme presnú hrubosť mletia, pretože každý mlynček ju má inú, ale môžete skúsiť mletie tak, aby ste dostali približne to, čo my nižšie. Je to však naozaj jeden z mnohých rôznych prípadov. Je to len akýsi odrazový mostík.
Kvapkanie 18 g (60 ml bloom), 250 ml spolu za 2,5 min.
Informácie od dovozcu
Aulia zdedil farmu po svojej rodine. Výrobou kávy sa však zaoberá už od mladosti, pretože vždy mal veľký záujem o kvalitnú kávu. Keď vyrastal, nebol veľký dopyt po výberovej káve, preto niekoľko rokov strávil ťažbou a predajom vesuvianitu (indokrasu).
Aulia ručne zbiera zrelé červené čerešne alebo ich kupuje od miestnych pestovateľov. Čerešne sa fermentujú 24 hodín a voda sa mení každých 12 hodín. Po fermentácii sa čerešne umiestnia na terasu, kde sa sušia. Čerešne sa často hrabú, aby sa zabezpečilo rovnomerné sušenie.