Chuťový profil: zelený čaj, maliny, mliečna čokoláda
Nadmorská výška: 1950-2200
Spôsob spracovania: prírodný
Umiestnenie: Chelbesa, Yirgacheffe
Rozmanitosť: Zmiešané dedičné odrody
Majiteľ: SNAP
Balenie: 250 g
Hodnotenie pohárov: 88
Dovozca: Falcon Coffees
Pražiareň: Beansmith
Čo je GourmetCoffee Specialty?
Je to skutočná špeciálna káva, ktorú pre nás starostlivo vybrala a upražila vybraná pražiareň Beansmith. Existuje mnoho definícií, jedna z tých konkrétnejších od SCA (Select Coffee Association) uvádza, že ide o kávy, ktoré v odbornom hodnotení dosiahli aspoň 80 bodov zo 100 a nemajú presne uvedené chuťové chyby. Pri našich vybraných kávach nájdete aj 100 % transparentnosť (farmy, dovozca, pražiareň a predajca).
Čím sa líšia naše výberové kávy?
Neočakávajte výraznú horkosť kávy, pretože je pražená ľahšie ako bežné kávy. Spravidla v nich nájdete viac ovocných príchutí. Všetky naše kávy sú primárne určené na domácu prípravu ako filtrovaná káva, ale to neznamená, že nemôžu byť zaujímavé v moka kanvici.
Informácie od poľnohospodára
Chelbesa sa nachádza v zóne Gedeo v okrese Gedeb a je jednou z najlepších oblastí produkcie kávy v slávnej Gedeb Woreda. Chelbesa je známa svojou hustou vrstevnatou štruktúrou pololesnej vegetácie vrátane nepravých banánovníkov a kávovníkov pestovaných v tieni a je skvelým príkladom najlepšej agroekológie pestovania kávy.
V roku 2019 spoločnosť SNAP Specialty Coffee postavila svoj nový mokrý mlyn v malej dedinke Danche v obci Chelbesa s nádejou, že bude nakupovať iba červené čerešne od poľnohospodárov z okolitých obcí Chelbesa. Ich ambície sa po dokončení projektu stali skutočnosťou.
Fermentačné nádrže mlynčeka na mokré mletie boli vyrobené z keramiky, ktorá pomáha dosiahnuť čistotu spracovávanej kávy a tiež urýchliť fermentáciu vďaka teplu, ktoré keramika udržiava.
Táto dávka bola zostavená z produkcie 495 malých poľnohospodárov, ktorí dodávajú svoje čerešne do mlyna, pričom v tejto oblasti je najčastejším typom pôdy červenohnedá, mimoriadne úrodná, bohatá na železo a s vysokou kyslosťou. Táto konkrétna dávka bola spracovaná ako tradičná prírodná z dodávok čerešní, ktoré tvoria druhú časť zberu.
Čerešne sa prijímajú a triedia pomocou série plávajúcich nádrží, v ktorých sa oddeľujú všetky plávajúce (nezrelé) a nezrelé čerešne. Počas procesu plávania sa čerešne čistia čerstvou vodou a potom sa umiestnia na vyvýšené africké sušiace lôžka na obdobie 28 až 35 dní.