Nadmorská výška: 1 670 - 1 800 m
Oblasť : Kayanza, Gatara
Odroda : Červený Bourbon
Farma: Gakenke
Mesiace zberu: marec - júl 2024
Pražiareň : Beansmith
Dovozca: Sucafina
Čo je gurmánska kávová špecialita?
Ide o prémiovú kávu, ktorú sme pre vás starostlivo vybrali a upražili pre nás v pražiarni Beansmith. Existuje veľa definícií, SCA (Association for Select Coffee) konkrétne uvádza, že ide o kávy, ktoré v odbornom hodnotení dosahujú minimálne 80 bodov zo 100 a neobsahujú výrazné chuťové chyby. Aj pri výberových kávách od nás vždy nájdete 100% transparentnosť (farmy, dovozcovia, pražiarne a predajcovia).
Čím sa líšia špeciálne kávy?
V káve nečakajte výraznú horkosť, keďže sú pražené svetlejšie ako bežné kávy. Spravidla v nich nájdete viac ovocných chutí. Všetky naše kávy sú primárne určené na domácu prípravu ako je filtrovaná káva , ale to neznamená, že nemôžu zaujať aj v moka konvičke .
Čím nás táto káva zaujala?
Mať dobrý prírodný je základom nášho portfólia kávy, a preto sme jasná voľba . Prírodné spracovanie kávy je metóda, pri ktorej sa kávové zrná sušia priamo v čerešniach kávovaru , teda s celou dužinou. Tento tradičný proces dáva káve bohatú, sladkú a často ovocnú chuť, pretože zrná počas sušenia absorbujú cukry a iné látky z dužiny. Tento spôsob spracovania je bežný v oblastiach s dostatkom slnečného žiarenia a má kľúčový vplyv na výsledný profil kávy.
Tip na prípravu
Presnú hrubosť mletia nepíšeme, pretože každý mlynček to má inak, ale môžete vyskúšať mletie tak, aby ste dostali približne to, čo máme nižšie. Ale je to naozaj jeden z mnohých rôznych prípadov. Je to len odrazový mostík.
kvapkanie 18g (60ml kvet), spolu 250ml za 2:30min
Informácie od farmára / dovozcu
Gakenke bola postavená v roku 1991. Stanica s 224 sušiacimi lôžkami dokáže spracovať až 750 ton za sezónu. Má 2 flotačné nádrže, 10 fermentačných nádrží a 2 namáčacie nádrže. Sušiarna má 150 vyvýšených záhonov.
Stanica má 1 780 registrovaných farmárov rozmiestnených na 22 kopcoch v obci Gatare v provincii Kayanza. Sú organizované v skupinách po 30 ľudí na čele s popredným výrobcom , ktorý uľahčuje komunikáciu a organizáciu s pracoviskom.
Väčšina kávovníkov v Burundi je z dôvodu kvality z odrody Red Bourbon. Starnutie podpníkov je v Burundi veľmi veľkým problémom kvôli stále menšej veľkosti kávových plantáží. Na podporu farmárov pri opätovnej výsadbe ich plantáží nakupuje Greenco semená od Inštitútu agronomických vied v Burundi ( ISABU ), zakladá škôlky a predáva sadenice farmárom pod cenu.
Počas sezóny zberu sa káva zbiera selektívne ručne . Čerešne sa plavia v malých vedrách, aby sa skontrolovala ich kvalita. Potom sa kvalitné čerešne ručne triedia a odstraňujú poškodené, nezrelé a prezreté čerešne. Čerešne potom schnú 3 až 4 týždne na sušiacich stoloch v jednej vrstve. Zberači počas sušenia prechádzajú čerešňami a hľadajú chybné kusy. Po vysušení sa pergamen zabalí do vrecúšok a uloží sa. Odborníci v laboratóriu Greenco posudzujú každú šaržu a zabezpečujú sledovateľnosť počas celého procesu.