Nadmorská výška: 1 800 m n. m.
Región: Kianyaga, okres Kirinyaga
Odroda: SL34, SL28, SL štepená, Ruiru 11 a Batian
Poľnohospodársky podnik: Baragwi - Guama AA
Skóre kupáže: 86,75
Pražiareň: Beansmith
Čo je GourmetCoffee Specialty?
Je to výber káv, ktoré sme starostlivo vybrali a pražiareň Beansmith ich pre nás upražila. Existuje mnoho definícií, SCA (Select Coffee Association) konkrétne uvádza, že ide o kávu, ktorá v odbornom hodnotenízískala aspoň 80 bodov zo 100 a neobsahuje žiadne výrazné chuťové chyby. Pri našich výberových kávach vždy nájdete aj 100 % transparentnosť (farmy, dovozca, pražiareň a predajca).
Čo je na našich výberových kávach iné?
Nečakajte výraznú horkosť kávy, pretože sú pražené ľahšie ako bežné kávy. Spravidla v nich nájdete viac ovocných chutí. Všetky naše kávy sú primárne určené na domácu prípravu ako filtrovaná káva, ale to neznamená, že nemôžu byť zaujímavé v moka kanvici.
Tip na prípravu
Presnú hrubosť mletia nepíšeme, pretože každý mlynček ju má inú, ale môžete skúsiť mletie, aby ste dostali približne to, čo máme nižšie. Je to však naozaj jeden z mnohých rôznych prípadov. Je to len akýsi odrazový mostík.
Kvapkanie 18g (60ml bloom), 250ml spolu za 2:30min.
Informácie od farmára
Umývareň kávy Guama vlastní a prevádzkuje družstvo farmárov Baragwi. Táto stanica, ktorú prevádzkujú malí poľnohospodári, bola založená v roku 1986 a má viac ako 3500 pestovateľov. Farmy v tejto oblasti sú zvyčajne menšie, pričom priemerný farmár má približne 300 kávovníkov.
Po dodaní do mokrého mlyna sa čerešne ručne triedia, aby sa odstránili nečistoty a čierne plody. Potom sa odvážia a zaevidujú. Potom sa presunú do zásobníka, kde sa zbavia šupiek. Po olúpaní sa čerešne pomocou lisu so štyrmi kotúčmi presunú do jednej z fermentačných nádrží, kde kvasia približne 16 až 24 hodín v závislosti od okolitej teploty. Káva sa potom dôkladne premyje v naklonených vodných kanáloch, aby sa odstránili zvyšky dužiny.
Potom sa káva premiestni na vyvýšené sušiace lôžka v stanici, kde sa pomaly suší približne 10 až 18 dní. Počas veľmi horúcich dní je chránená tieniacou sieťou. Pergamenovo vysušená káva sa potom prevezie do vlastného mlyna (družstvo Baragwi Farmers' Cooperative má vlastný suchý mlyn v okrese Kirinyaga), kde sa do 3 dní spracuje a zatriedi do rôznych stupňov kvality.
Po úplnom spracovaní sa káva prevezie do skladu v okrese Nairobi (Africa Global Logistics), kde sa skladuje až do aukcie.