Tentoraz si môžete vychutnať lahodný osviežujúci nápoj vyrobený zo sušených kávových čerešní starostlivo pestovaných v kolumbijskom regióne Cauca. Coffea arabica, odroda Caturra.
Popis:
Cascara (španielsky šupka) je ovocný čaj vyrobený zo sušených šupiek kávových čerešní. Takýto"kávový čaj" je podľa dostupných zdrojov vôbec prvým kávovým nápojom, ktorý sa z plodov kávovníka vyrobil. V Jemene sa varil už v 9. storočí pod názvom Keshir (qishr). Kávové zrná, ako ich poznáme u nás, sú pražené semená vylúpané z kávových čerešní, ktoré dozrievajú na kávovníku. Na farmách sa šupky so zvyškami ovocnej dužiny používajú ako prírodné hnojivo. Keď sú sušené, voňajú ako sladké hrozienka a nápoj sa chuťou najviac podobá šípkovému čaju.
Postup prípravy:
1. Do 500-750 ml vriacej vody nasypte 25 g kaskáry a nechajte 6-8 minút lúhovať.
2. Vložte do hrnca a nechajte lúhovať. Odvodnenie.
Náš tip:
Ochutnajte ľadový kávový čaj! Zdvojnásobte množstvo kaskáry v kombinácii so studenou vodou a dajte na 24 hodín do chladničky. Tento už aj tak krásne sladký nápoj si môžete osladiť medom alebo panelákom. Veľmi dobre chutí v kombinácii s citrusovými a ovocnými sirupmi.
Spracovanie:
Cascara v 100 g baleniach sa spracováva "vysokotlakovým spracovaním", čo je metóda pasterizácie bez tepelného spracovania potravín po zabalení, pri ktorej sa používa vysoký hydrostatický tlak (od 87 000 psi - 6 000 barov). Tento tlak inaktivuje patogény v potravinách, predlžuje ich trvanlivosť a znižuje až úplne eliminuje používanie konzervačných látok.
Vlastnosti a výhody:
- Bezpečnejšie potraviny - HPP inaktivuje škodlivé mikrobiologické aktivity v potravinách bez poškodenia vitamínov, minerálov, enzýmov, antioxidantov a iných bioaktívnych látok. Táto technológia tiež eliminuje riziko kontaminácie potravín.
- Čerstvejšie a chutnejšie výrobky - potraviny si zachovávajú čerstvosť, chuť, farbu a vzhľad.
- Šetrnosť k životnému prostrediu - technológia znižuje až eliminuje používanie konzervačných látok v potravinách. Pri spracovaní sa nepoužívajú žiadne chemikálie, iba voda.
- Menej odpadu - HPP predlžuje životnosť výrobkov, čím zabezpečuje ich kvalitu a čerstvosť až do konca spotrebného cyklu. Pri niektorých výrobkoch môžeme touto technológiou dosiahnuť až o 90 % menej odpadu!
Spracovanie:
Výrobok sa umiestni do nádoby HPP umiestnenej vo vodnom prostredí. Stlačením vody sa vytvorí okamžitý hydrostatický tlak, ktorý pôsobí rovnakou silou na všetky časti výrobku. Pružný obal prenáša tlak z nádoby na výrobok a zároveň ho chráni pred vodou.
Približný obsah kofeínu v kávových nápojoch:
Cascara 110 - 130 mg/l
Bežná káva 300 - 500 mg/l
Espresso 30 - 50 mg/porcia
Skladujte v suchu a pri izbovej teplote.