Biela <a href="https://develop.gourmetkava.sk/sk/cokolada-139pk" style="color:#88502E;"    title="Ponuka pravých čokolád">čokoláda</a> odkiaľ pochádza a prečo ju jesť

Biela čokoláda odkiaľ pochádza a prečo ju jesť

Trošku netypický člen rodiny čokolád s jedinečnou receptúrou, chuťou a históriou.

Určite ste sa už stretli s názorom, že "biela čokoláda nie je čokoláda". Akoby obsah kakaa predchádzal príslušnosť k čokoláde. Vyvráťme túto polemiku hneď na začiatku... aj čokoláda môže byť biela.

Kde sa vzala?"

Väčšina znalcov čokolády sa domnieva, že s bielou prišla v roku 1936 švajčiarska spoločnosť Nestlé. Ak však zapátrate trochu hlbšie v historických prameňoch, narazíte na recept zo 70. rokov 19. storočia. Jedno sa však spoločnosti Nestlé nedá uprieť, bola nepochybne prvá, ktorá uviedla na trh pevnú tabuľku bielej čokolády určenú výlučne na komerčný predaj.

Čo obsahuje?

Na prvý pohľad možno tušíte, čo neobsahuje. A potom by ste to počuli zo všetkých strán: "kakao". V skutočnosti biela čokoláda neobsahuje kakaovú hmotu, ktorá dáva výslednému výrobku tmavú farbu, ale iba kakaové maslo.

Dnes platná legislatíva stanovuje, že zloženie bielej čokolády by malo byť nasledovné: najmenej 20 % kakaového masla a najviac 14 % sušeného mlieka. Ďalšou zložkou je cukor a existuje množstvo rôznych príchutí, najčastejšie vanilková alebo karamelová.

Na trhu však nájdete aj bielu čokoládu s citrónovou kôrou, škoricou alebo kurkumou. A rovnako ako do mliečnej alebo horkej čokolády, aj do bielej čokolády je možné pridať orechy, mandle, sušené ovocie atď.

Večný boj chuti a kalórií

Milovníkom bielej čokolády sa už určite zbiehajú sliny, stačí si predstaviť krémovú tabuľku, ktorej sladká chuť je úplne zbavená horkých tónov horkej čokolády. Krásne sa rozplýva na jazyku a vyvoláva takmer euforické pocity. Až kým sa nepozriete na energetickú tabuľku.

Niet pochýb o tom, že biela čokoláda - najmä tá naozaj poctivá - je skutočná kalorická bomba. Prečo si ju však raz za čas nedopriať, a to v správnej dávke a bez výčitiek?

Ako spoznám kvalitnú bielu čokoládu?

Okrem toho, že istou zárukou kvality by mal byť renomovaný výrobca, kvalitný výrobok má vyšší obsah kakaového masla a len minimum rôznych prísad. Naopak, lacnejšie a menej kvalitné verzie bielej čokolády obsahujú aj rastlinné tuky, rôzne umelé príchute atď.

Pravidlom číslo jeden je, že kakaové maslo by malo byť na prvom mieste v zozname zložiek. A určite má zmysel venovať pozornosť tomu, či sú použité zložky v bio kvalite.

Vyberte si u nás

Pri pohľade na náš sortiment bielych čokolád rozhodne nechýba bio výrobok. Omamná vôňa vanilky vás obklopí, keď rozbalíte bielu čokoládu Misha. A ak sa nebojíte trochu experimentovať, musíte vyskúšať bielu čokoládu s jogurtom a jahodami.

A my vám ešte dlhujeme odpoveď na otázku, prečo by ste vôbec mali jesť bielu čokoládu... nepochybne preto, že môže urobiť život sladším.