Ako napeniť mlieko bez kávovaru
Pre mnohých milovníkov kávy je kvalitná mliečna pena nevyhnutnou súčasťou ich obľúbenej šálky. Ale čo ak nemáte kávovar, ktorý má zabudovaný automatický napeňovač mlieka? Žiadny problém! Ukážeme vám, ako jednoduchými a účinnými metódami môžete dokonale našľahať mlieko aj bez kávovaru.
Studené alebo teplé mlieko? Rastlinné alebo živočíšne mlieko?
Možno vás zaujíma ako čo najlepšie našľahať mlieko a či je pes zakopaný v jeho teplote. Tento mýtus môžeme hneď vyvrátiť. Ak si chcete dať radšej osviežujúcu šálku, napríklad počas horúcich letných dní, vyberte mlieko z chladničky a začnite ho šľahať. Ak ste však fanúšikom porcie horúcej a voňavej kávy, mlieko zohrejte na 60-65 °C. Presnú teplotu vám pomôže dosiahnuť potravinársky teplomer. Nikdy by nemalo byť prevarené, nemuselo by vám to robiť dobre.
Najlepšie mlieko na napenenie je čerstvé plnotučné mlieko s obsahom sušiny 3,5-5 %. To obsahuje veľa bielkovín a umožňuje vykúzliť nadýchanú a bohatú čiapočku. Ak sa však vyhýbate mliečnym výrobkom, siahnite po alternatívnych rastlinných zdrojoch, ako sú ovsené alebo mandľové. Rovnako dobre si poradíte aj s napeneným mliekom.
Ako napeniť mlieko rôznymi spôsobmi
Nespoliehajte sa na to, že napeníte niekoľko mililitrov mlieka na jednu šálku popoludňajšej kávy a zvyšok fľaše odložíte do chladničky. Takto to bohužiaľ nefunguje. Mlieko napeníte minimálne z polovice plnej nádoby, čo znamená približne 150 ml.
French press a mliečna pena
Ano, vidíte správne. French press nie je určený len na prípravu kávy, môžete ho rovno použiť na prípravu mliečnej peny, napríklad na cappuccino.
- Naplňte nádobu mliekom a sledujte jeho teplotu,
- začnite pumpovať piestom hore a dole,
- pokračujte, kým sa nevytvorí hodvábne jemná pena.
Ručný napeňovač mlieka
Ručný napeňovač mlieka funguje na rovnakom princípe. Pomocou stláčania napení mlieko v najkratšom čase zo všetkých možných spôsobov, a to bez použitia parnej trysky. Napeňovač mlieka dokáže rýchlo a jednoducho vytvoriť hustú a krémovú penu.
Špirálový napeňovač mlieka
Najlacnejšou metódou pre tých, ktorí túžia po poriadnom caffe latte, je batériový napeňovač mlieka, ktorý si môžete zaobstarať za pár stoviek a stále odvedie dobrú prácu.
- Naplňte 1/3 nerezovej nádoby mliekom podľa vlastného výberu,
- ponorte napeňovač mlieka pod hladinu a priblížte ho šikmo k stene,
- kedy začnete šľahať, na povrchu sa vytvorí vír,
- po šľahaní poklepte na kanvicu, aby ste z peny vyhnali veľké bubliny.
Elektrický napeňovač mlieka
Chcete si urobiť mliečnu penu takmer bez práce?Jednoducho nalejte studené mlieko do elektrického napeňovača a zakryte ho vekom. Prístroj urobí všetku prácu za vás. Ohreje mlieko na ideálnu teplotu a vyšľahá ho do dokonale hladkej peny. Elektrický napeňovač mlieka je ideálny pre tých, ktorí si vychutnávajú horúcu kávu viackrát denne.
Napeňovač mlieka
Ak sa rozhodnete šľahať mlieko pomocou parnej trysky, je potrebný napeňovač mlieka z nehrdzavejúcej ocele. Samotné napenenie mlieka však nie je jednoduchý proces; musíte ho správne zvládnuť.Prevádzka
- Pred šľahaním mlieka skontrolujte trysku a prepusťte cez ňu paru, aby ste ju vyčistili.
- Džbán na mlieko by mal byť z jednej tretiny naplnený vychladeným mliekom.
- Ponorte trysku asi centimeter pod hladinu a zapnite paru naplno.
- Najhustejšiu penu dosiahnete postupným posúvaním kanvičky smerom nadol.
- Keď sa kanvička na mlieko stane príliš horúcou, vypnite trysku a vytiahnite ju.
- Poklepaním na kanvicu vypudíte vzduchové bubliny.
- Po napenení mlieka vyčistite trysku (vypustite paru), aby sa na nej neprichytili nečistoty a zvyšky mlieka.
Bohatá pena je prvým krokom k latte art
Bohatá a hladká mliečna pena je základom pre vytvorenie úžasných obrazov na povrchu kávy známych ako latte art. Vychutnajte si však kávu čo najskôr - latte art vydrží v dokonalom stave len niekoľko okamihov, postupne sa jeho ostré črty začnú vytrácať a splývať. Na povrchu môžete vytvoriť svetlejšie vzory, napríklad tulipán, rozetu alebo srdce. Skúsenejší baristi však dokážu absolútne ohúriť napríklad medvedíkom, pavučinou alebo labuťou, skrátka kúskami, ktoré sú takmer na nerozoznanie od ich skutočnej podoby. Cvičenie robí majstra! Preto nezúfajte a opakovane si vyskúšajte aj ten najzákladnejší latte art, aby ste sa mu dostali pod kožu a osvojili si dôležité základy, ktoré idú ruka v ruke s prepracovanejšími obrázkami.
- Základom je správne napenené mlieko. Bez neho sa jednoducho nezaobídete.
- Na vytvorenie základných, nieto ešte zložitejších obrázkov, potrebujete nerezovú nádobu na napenenie mlieka so špičkou, ktorá umožňuje, aby pena tiekla v tenkých pramienkoch.
- Pre začiatočníkov je ideálne pohrať sa s penou v širšom pohári, ktorý má dostatočne veľkú plochu.
Podstatné sú pevné ruky
Uchopte pohár do dlane a stabilizujte si ruky. Začnite nalievať napenené mlieko do stredu šálky a snažte sa, aby hladina kávy bola hnedá.
Plnenie šálky
Ak chcete pripraviť espresso, nalejte mliečnu penu približne do polovice šálky. Od tohto momentu je čas začať vytvárať správny latte art. Ak by ste tmavú hladinu porušili skôr, obrázok by nebol ľahko rozpoznateľný.
Dokonalá práca baristu
Existujú dané postupy vytvárania latte art, ktoré sa líšia od obrazu k obrazu. Svoj výtvor dokončíte tak, že nádobku s mliečnou penou priblížite k povrchu kávy a pomaly zmiernite sklon. Šálka by mala byť naplnená doslova po okraj.
Takže aj vy ste dostali chuť na šálku lahodného cappuccina? Tak to hurá do toho! Veríme, že s našimi tipmi na prípravu lahodnej krémovej peny ju zvládnete za krátky čas.