Spojenie lásky ku káve a dobrému alkoholu
Dobrá káva a prémiový alkohol majú viac spoločného, než sa na prvý pohľad zdá. V oboch prípadoch ide o nápoje, ktoré boli najskôr odsudzované, ale dnes si mnohí z nás bez nich nevedia predstaviť život.
A zároveň je rozšírené presvedčenie, že kávu aj kvalitný alkohol si možno vychutnať len v čistej, nemiešanej podobe. Ak však radi experimentujete a máte radi ušľachtilú chuť, môžete vyskúšať niektorý z kávových koktailov. Aby sme vám pomohli s výberom, pripravili sme pre vás niekoľko najznámejších receptov.
O miešaní kávy a alkoholu všeobecne
Myšlienka miešania kávy a alkoholu nie je ničím novým pod slnkom. Dá sa povedať, že takmer v každej krajine sa tieto dva nápoje miešajú už stáročia, alebo aspoň desaťročia v prípade modernejších variantov. Ak by teda niekto chcel ochutnať všetky kávové nápoje sveta, pravdepodobne by na to nemal ani pol života.
V prípade, že s kávovými nápojmi ešte len začínate, najjednoduchšie je vybrať si kombináciu kávy a alkoholu, ktorá vám chutí aj v čistej podobe. Dôležité je tiež používať značku alkoholu, ktorá je uvedená v recepte. Veľmi často sa alkohol vyberá tak, aby dokonale dopĺňal chute prítomné v káve a ostatných zložkách.
Recept: Pravá írska káva
Irská káva bola pôvodne určená na zahriatie omrznutých cestujúcich na prvých letoch cez Atlantik. Dnes je však dostupná na mnohých miestach sveta a najmä v USA sa stala ikonickým nápojom vo viacerých baroch. Najznámejší je pravdepodobne Buena Vista Café v San Franciscu.
Na prípravu írskej kávy budete potrebovať približne 40 ml kvalitnej zohriatej írskej whisky. Nalejte ju do pohára a vyjde vám približne 150 ml espressa alebo lunga. Na záver pridajte šľahačku. Ak chcete sladký nápoj, oslaďte ho cukrovým sirupom a pred pridaním smotany ho premiešajte v šejkri. Nezabudnite, že írska káva sa pred pitím nikdy poriadne nemieša, ale vždy sa pije na smotane na vrchu šálky.
- 40 ml írskej whiskey
-
150 ml kávy (espresso/lungo)
-
cukrový sirup
-
šľahačka
Chladený gin tonik
Ak patríte medzi milovníkov ginu s tonikom, môžete si ho vylepšiť spojením s kávou. Tak ako je v posledných rokoch hitom nealkoholický nápoj espresso tonic, jeho alkoholický variant získava na popularite po celom svete. Ak si chcete vychutnať tento nápoj, budete potrebovať kávu ideálne pripravenú metódou cold brew. Tá sa v vychladenom pohári zmieša s 30 ml kvalitného ginu, 20 ml cukrového sirupu a prémiovou tonizujúcou vodou.
- 30 ml ginu
-
cukrový sirup
-
50 ml kávy (studená káva)
-
60 ml tonikovej vody (alebo doplňte podľa chuti)