Chutné a rýchle recepty na kávové dezerty
Bez kávy? A že si radi vylepšujete šálku osviežujúceho nápoja dezertom? Máme pre vás jednoduché recepty na nepečené kávové dezerty, ktoré pri príprave využívajú kávu.
Ak milujete chuť a vôňu kávy natoľko, že sa neuspokojíte len s jej popíjaním, poďte si s nami pripraviť dezerty, pri ktorých si kávu vychutnáte naplno. A dobrá správa je, že ich môže pripraviť každý.
Nepečený čokoládovo-kávový cheesecake
Ak sa chystáte pohostiť viac ľudí, tento koláč je úplne ideálny. Len ho ideálne pripravte deň vopred, aby mal čas stuhnúť v chladničke. Na prípravu je ideálna okrúhla tortová forma s priemerom 25 cm.
Zloženie:
-
200 g nesolených kešu orieškov - namočte ich na noc do studenej vody
-
250 g kakaových sušienok (napr. Derby)
-
1 polievková lyžica mletej kávy
-
100 g masla
-
500 g smotanového syra - ideálny je napr. syr Philadelphia alebo Lučina
-
300 ml smotany na šľahanie
-
165 ml medu alebo javorového sirupu
-
2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
-
11 plátkov želatíny
-
espresso alebo dve polievkové lyžice instantnej kávy zaliate 165 ml horúcej vody
-
250 g horkej čokolády
-
250 g mliečnej čokolády
-
Holandské kakao na posypanie
Postup:
Najprv si vyložte plech papierom na pečenie. Potom osušte, opláchnite a osušte kešu oriešky. V kuchynskom robote zmiešajte sušienky s mletou kávou a rozpusteným maslom a potom hotovú zmes vtlačte na dno formy a zatiaľ ju schlaďte v chladničke.
Kašu oriešky vložte do vyčisteného kuchynského robota a rozmixujte ich čo najjemnejšie. Po dokončení pridajte krémový syr, vanilkový extrakt, smotanu a med. Opäť mixujte, kým zmes nebude hladká.
Potom vo vodnom kúpeli rozpustite obe čokolády. Potom si pripravte želatínu tak, že plátky necháte asi 5 minút namočené v malom množstve vody. Medzitým v hrnci zohrejte espresso alebo instantnú kávu. Do kávy pridajte vyžmýkanú želatínu a keď sa rozpustí, zmes spolu s rozpustenými čokoládami nalejte do zmesi kešu, dôkladne premiešajte a nalejte na pripravený základ na sušienky.
Pripravený koláčik nechajte ešte aspoň 5 hodín chladiť. Pred krájaním zľahka poprášime kakaovým práškom.
Čokoládovo-kávová penová torta
Čokoládová pena je jednoduchý nepečený dezert, ktorý chutí skvele samotný, alebo ho môžete doplniť kyslejším ovocím. Pred podávaním by sa mal asi 3 hodiny chladiť.
Zloženie kávovej peny:
-
1 plátok želatíny
-
40 ml espressa alebo filtrovanej kávy
-
160 g kondenzovaného mlieka
-
120 ml smotany na šľahanie
-
3 lyžice kryštálového cukru
-
2 bielka
-
štipka soli
- Vyrobte si z vody:
- Prepláchnite ju.
Zloženie čokoládovej peny:
-
70 ml smotany na šľahanie
-
100 g kvalitnej horkej čokolády
-
1,5 lyžice kryštálového cukru
-
2 vaječné bielka
-
špetka soli
-
Holandské kakao
Postup:
Predtým, ako začnete pripravovať kávovú penu, vložte želatínu do mierne studenej vody, aby napučala. Kávu zohrejte v hrnci, ale dávajte pozor, aby sa nerozvarila. Želatínu vmiešajte do teplej kávy a potom zmes nalejte do kondenzovaného mlieka a dobre premiešajte.
Smetanu vyšľahajte a zmiešajte s kondenzovaným mliekom s kávou. Potom vyšľahajte bielky s cukrom a štipkou soli. Bielok musí byť pevný, ale nie úplne tuhý, aby sa dobre spojil so šľahačkou. Jemne ho zapracujte do šľahačky pomocou stierky a naplňte pripravené poháre do polovice. Potom ich vložte do chladničky.
Na prípravu čokoládovej peny priveďte smotanu v hrnci do varu a potom na ňu nalejte ¾ čokolády. Miešajte, kým sa čokoláda nerozpustí, a potom pridajte zvyšok čokolády a miešajte, kým nie je hladká.
Kým čokoláda chladne, vyšľahajte bielky s cukrom a štipkou soli a potom ich opatrne vmiešajte do čokolády. Potom zmes preložte do pohárov na kávovú vrstvu a nechajte vychladnúť. Pred podávaním posypte pohár kakaom a máte hotovo.
Dobrú chuť!