2 tipy na kávové koktaily
Vypiata ranná šálka kávy je jednou z prvých radostí každého dňa. Káva však nemusí byť to jediné, čo vám pomôže prežiť ráno. Stačí pridať kvapku (alebo dve) kvalitného alkoholu a máte skvelú spoločnosť na popoludnie alebo večer. Tu sú dva tipy na kávové koktaily, ktoré namiešate za okamih a zaručene vás nesklamú.
Ako pripraviť kávu do miešaných nápojov? Nemusíte investovať do drahých profesionálnych prístrojov (na tento recept dokonca ani nepotrebujete mixér), ktoré nájdete v baroch. Na domáce použitie sa neoplatí, ak nemáte spotrebu desiatok šálok denne. Pri príprave kávových koktailov vám rovnako dobre poslúžia automatické kávovary alebo cenovo dostupná moka kanvica.
Kávové Martini
Kávové alebo espresso martini nie je technicky vzaté martini. Za svoj názov vďačí typickému vysokému poháru so stopkou, v ktorom sa podáva. Tento nápoj je príjemne sladký vďaka kávovému likéru, dokonale horký vďaka káve a nebezpečný vďaka vodke, ktorá v ňom takmer nie je cítiť. Pite s chuťou, ale opatrne.
Na jednu porciu Coffee Martini budete potrebovať:
- 40 ml vodky
- 20 ml kávového likéru
- Espresso
- Šejker
Naplňte šejker ľadom a pridajte všetky prísady. Dôkladne pretrepte a preceďte cez tyčové sitko. Nápoj ozdobte nemletými kávovými zrnami v pohári.
Talianska káva s Amarettom
Poznáte írsku kávu s whiskey Jameson? Tu je talianska verzia s horkosladkým mandľovým likérom Amaretto. Ideálne na osladenie lenivého nedeľného popoludnia s knihou. Káva a dezert v jednom.
Na jednu porciu talianskej kávy s Amarettom budete potrebovať:
- 200 ml čerstvej kávy pripravenej na váš obľúbený spôsob
- 45 ml likéru Amaretto
- Čerstvá ľahko našľahaná smotana
Amaretto a kávu nalejte do skleneného zaváracieho pohára. Premiešajte a prikryte vrstvou šľahačky. Nemalo by byť tuhé, ale stále trochu riedke. Okrem toho, že zjemní chuť kávy, zabezpečí aj krásny farebný efekt.